Vasemmalla normaaliruokaa syövä, keskellä raskasta ruokaa saava ja oikealla resveratrolihiiri. Kuva: <span class="photographer">Doug Hansen.</span>
Vasemmalla normaaliruokaa syövä, keskellä raskasta ruokaa saava ja oikealla resveratrolihiiri. Kuva: Doug Hansen.

Resveratroli ehkäisee rasvaiseen ravintoon ja lihavuuteen liittyviä sairauksia – ainakin hiirillä.

Toivoa raskasta ruokaa rakastaville: yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan fenoliyhdiste resveratroli ehkäisee rasvaiseen ravintoon ja lihavuuteen liittyviä sairauksia – ainakin hiirillä.

David Sinclair kollegoineen Harvardin yliopistosta syötti runsaskalorista ruokavaliota noudattaville keski-ikäisille hiirille resveratrolia, jota löytyy muun muassa punaviinistä ja monista kasveista. Yhdisteen ansiosta herkuttelijahiirten fysiologia muistutti keveämpää sapuskaa syöviä, ja ne elivät pidempään kuin samaa ruokaa syövät lajitoverinsa, joille resveratrolia ei annettu.

Vaikka resveratrolihiiret eivät laihtuneet, terveys ja elämänlaatu paranivat: maksat olivat verrokkeja terveempiä ja motoriikka jouheampaa. Tutkimus on ensimmäinen, joka osoittaa resveratrolin hyödyt nisäkkäässä. "Tulos lupaa, että se saattaisi vaikuttaa samoin ihmiseen", toteaa tutkijaryhmään kuuluva Harvardin dosentti David Sinclair.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksen julkaisi Nature.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla