Kallo paljastaa epämuodostumat. Kuva: <span class="photographer">National Academy of Sciences</span>
Kallo paljastaa epämuodostumat. Kuva: National Academy of Sciences

Indonesiasta löytyneen luurangon pieni koko johtuu kehityshäiriöstä.

Homo floresiensis oli ilmeisesti sittenkin Homo sapiens, jolla oli kehityshäiriöitä.

Indonesian Floresin saaren luolasta löytyneet pienikokoisen ihmisen jäänteet ovat askarruttaneet tutkijoita vuodesta 2004. Yhden lähes kokonaisen luuragon omituiset mittasuhteet saivat osan tutkijoista uskomaan, että kyseessä olisi saarelle vuosituhansiksi eristyksiin jäänyt pystyihmisen sukulaislaji tai jokin muu hominidi.

Indonesialais-australialas-yhdysvaltalainen tutkijaryhmä on kuitenkin nyt vakuuttunut, että jäänteet ovat nykyihmisen. Ryhmän
mukaan luiden piirteet mahtuvat H. sapiensilla esiintyvään vaihteluun. Kohua aiheuttaneessa kallossa oli merkkejä pienipäisyyttä aiheuttavasta mikrokefalia-kehityshäiriöstä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ryhmä pani myös merkille, että esimerkiksi norsut saapuivat saarelle lähisaarilta ainakin kahdessa muuttoaallossa. On epätodennäköistä, että hominiditkaan olisivat rantautuneet sinne vain kerran ja voineet kehittyä eristyksissä. Saari on myöskin liian pieni elättämään niin suurta metsästäjä-keräilijöiden populaatiota, että sen geneettinen monimuotoisuus olisi riittänyt pitkäaikaiseen selviytymiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tukimuksen julkaisi PNAS.

Sisältö jatkuu mainoksen alla