Kallojen perusteella Homo floresiensis (oikea) ei ollut mikrokefalikko (vasen). Kuva: <span class="photographer">Kirk E. Smith, Electronic Radiology Laboratory, Mallinckrodt Institute of Radiology</span>
Kallojen perusteella Homo floresiensis (oikea) ei ollut mikrokefalikko (vasen). Kuva: Kirk E. Smith, Electronic Radiology Laboratory, Mallinckrodt Institute of Radiology

Tuoreimman tutkimuksen mukaan Homo floresiensis ei ollut nykyihminen.

Vääntö Indonesiasta 2003 löytyneiden mini-ihmisten jäänteiden alkuperästä jatkuu. Tuoreimmat tulokset viittaavat vaihteeksi siihen, että Homo floresiensis olisikin ollut oma lajinsa eikä mikrokefaliasta kärsinyt nykyihminen.

Vaaka kallistui, kun professori Dean Falk Floridan osavaltionyliopistosta rakensi H. floresiensin kallosta tarkan, kolmiulotteisen tietokonemallin ja vertaili sitä nykyihmisen kalloihin. Verrokkikalloista kymmenen oli normaaleja, yksi lyhytkasvuisen ja yhdeksän mikrokefalikon.

Analyysissa H. floresiensin kallo luokittui normaaliksi. "Vaikka kallo on erilainen kuin nykyihmisen, se on silti hyvin kehittynyt", Falk sanoo BBC:n uutisessa. Hänen mukaansa tämä selittää, miten niin pieniaivoinen hominidi on kyennyt valmistamaan hienoja työkaluja, joita löytöpaikalta on kaivettu esiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksen julkaisi PNAS. Lisää floresinihmisen aiheuttamasta tiedesodasta voit lukea Tiede-lehden artikkelista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla