Riski on suurimmillaan viikon sisällä siitä, kun hengitystietulehduksen oireet alkavat.

Sydänkohtausten ja hengitystieinfektioiden väliltä on löytynyt selkeä yhteys, australialaiset tutkijat kertovat. Keuhkokuume, keuhkoputkentulehdus tai lievempikin flunssa näyttävät nostavan sydänkohtausriskiä tuntuvasti.

”Löydös vahvistaa sen, mitä aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet: hengitystieinfektiot voivat laukaista sydänkohtauksen”, kertoo professori, kardiologi Geoffrey Toffer Sydneyn yliopistosta.

Ryhmä tutki 578 potilasta, joilla kaikilla oli ollut sepelvaltimotukoksen aiheuttama sydänkohtaus. Potilailta kysyttiin, onko heillä ollut flunssaa, kuumetta, kurkkukipua tai erilaisia hengitystiesairauksia kuten keuhkoputkentulehdusta tai keuhkokuumetta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

17 prosentilla oli ollut oireita viikon sisällä sydänkohtauksesta ja 21 prosentilla kuukauden sisällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat laskivat, että sydänkohtauksen riski on 17-kertainen viikon sisällä sairastumisesta. Flunssa ja nielutulehdus nostivat nekin riskiä 13-kertaiseksi.

”Ylähengitystieinfektiot ovat lievempiä, mutta paljon yleisempiä. Siksi on tärkeä ymmärtää niiden yhteys sydänkohtauksiin, etenkin talvella”, kertoo tutkimuksen johtaja Lorcan Ruane.

Kardiologi Toffer sanoo, että datan perusteella sydänkohtauksen riski on huipussaan ensimmäisten seitsemän päivän aikana ja pienenee sitten hiljalleen, mutta säilyy koholla kuukauden ajan.

Tutkimuksen julkaisi Internal Medicine Journal.

Sisältö jatkuu mainoksen alla