Foolihapon syönti pitäisi aloittaa jo vähintään kuukausi ennen raskautta. Kuva: Kaisa Rautaheimo
Foolihapon syönti pitäisi aloittaa jo vähintään kuukausi ennen raskautta. Kuva: Kaisa Rautaheimo

Lapsen autismin riskiä kasvaa, jos äiti altistuu tuholaisten torjunta-aineille. Foolihapolla vaara pienenee.

Äidin nauttima foolihappo näyttää suojaavan lasta autismin kirjon häiriöiltä, osoitti Yhdysvalloissa tehty tutkimus. Jos äiti on raskaaksi tulemisen aikoihin saanut sikäläisten suositusten mukaiset annokset foolihappoa, hänen lapsensa autismiriski pieneni.

Annosraja sijoittui tutkimuksen mukaan 800 mikrogrammaan. Suojavaikutus saatiin tällä tai tätä suuremmilla annoksilla.

Suomessa raskautta suunnitteleville ja odottaville äideille suositellaan 400 mikrogamman foolihappolisiä. Foolihappo muuttuu elimistössä folaatiksi, joka on välttämätöntä sikiön normaalille kehitykselle.

Foolihapon syönti pitäisi Terveyskirjaston mukaan aloittaa jo yhdestä kolmeen kuukautta ennen raskautta.

Uudessa tutkimuksessaan yhdysvaltalaiset tutkijat selvittivät paitsi foolihapon myös tuholaistorjunta-ainealtistuksen osuutta autismiriskiin.

Tutkimukseen osallistui kolmesataa kahdesta viiteen vuotta vanhaa lasta, joilla oli diagnosoitu autisminkirjon häiriö. Vertailuryhmänä oli runsaat kaksisataa tervettä lasta.

Ryhmien vertailu osoitti, että kaikkein suurin autismiriski oli niillä lapsilla, joiden äiti oli altistunut torjunta-aineille ja syönyt alle 800 mikrogrammaa foolihappoa päivässä.

Riski oli kasvoi suuremmaksi, jos äiti altistui useammin torjunta-aineille. Foolihapon riittävä syönti pienensi riskiä muttei poistanut sitä täysin.

Folaatilla on tärkeä osuus geenien päälle ja pois kytkeytymisessä sekä dna:n valmistuksessa ja virheiden korjaamisessa.

”Nämä prosessit ovat hyvin tärkeitä nopean kasvun aikana, jolloin soluja jakaantuu paljon. Tätä tapahtuu kehittyvässä sikiössä. Foolihapon lisääminen saattaisi auttaa näissä perimän toiminnoissa”, selittää yksi tutkimuksen tekijöistä, apulaisprofessori Rebecca Scmidt Kalifornian yliopistosta Davisista.

Tulosten merkitystä rajoittaa se, että kyse oli havainnointitutkimuksesta. Sen perusteella ei voi sanoa syy-yhteydestä.

Lisäksi tiedot foolihapon nauttimisesta tai tuholaistorjunta-aineiden altistuksesta perustuivat osittain osallistujien muistinvaraisiin ilmoituksiin.

Tutkimuksen julkaisi Environment Health Perspectives.