Osa dibutyyliftalaatti-molekyylistä.
Osa dibutyyliftalaatti-molekyylistä.

Muovinpehmentimet aiheuttavat epigeneettisiä ongelmia vielä kolmannessa polvessa.

Plos One -verkkolehden julkaisemssa tutkimuksessa molekyylibiologi Michael Skinnerin johtama ryhmä todensi lisääntymishäiriöitä ja liikalihavuutta sellaisten koe-eläinten jälkeläisillä, jotka olivat altistuneet muovinpehmentäjinä käytetyille bisfenoli-A:lle ja dehp- tai dbp-ftalaateille. Aineet on tiedetty lisääntymiselle vaarallisiksi. Nyt niiden havaittiin vaikuttavan kolmanteen polveen saakka.

Erikseen julkaistussa artikkelissa Reproductive Toxicology -lehdessä ryhmä kertoo havainneensa sukupolvien yli ulottuvia vaikutuksia myös hiilivety-seoksella, jota Yhdysvaltain asevoimat kutsuu nimellä JP8.

Aiemmin Skinnerin laboratorio on havainnut samankaltaisia vaikutuksia joillakin hyönteismyrkyillä, homeentorjunta-ainella, dioksiineilla ja hiilivedyillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin muovinpehmentimien lisäävän merkittävästi sairauksia ja epämuodostumia ensimmäisen ja kolmannen polven jälkeläisissä, sekä uroksissa että naaraissa. Raskauden aikana altistuneen emon poikaset kärsivät tavallista enemmän munuais- ja eturauhastaudeista. Kolmannessa polvessa esiintyi häiriöitä sukukypsyyden saavuttamisessa, kives- ja munasarjaongelmia sekä liikalihavuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Epigeneettiset vaikutukset eivät periydy dna:n emäsjärjestyksessä, vaan ympäristötekijät vaikuttavat geenien säätelyyn.

Sisältö jatkuu mainoksen alla