Fukushiman ydinvoimala katsottuna runsaan 20 kilometrin etäisyydeltä lounaan suunnasta, Kawauchin kylästä. Kuva: <span class="photographer">Kouji Harada ym.</span>
Fukushiman ydinvoimala katsottuna runsaan 20 kilometrin etäisyydeltä lounaan suunnasta, Kawauchin kylästä. Kuva: Kouji Harada ym.

Syöpäriski ei lisäänny havaittavasti.

Maaliskuussa 2011 Japanin koillisrannikolla Fukushiman ydinvoimalassa sattui maanjäristyksen ja tsunamin jälkeen sarja räjähdyksiä, jotka levittivät radioaktiivisuutta ympäristöön. Alue evakuoitiin 20 kilometrin ja paikoin yli 30 kilometrin säteellä. Evakuointialueiden naapurissa asuville ihmisille säteily ei nyt eikä tulevaisuudessa aiheuta merkittävää syöpäriskiä, raportoivat japanilaiset tutkijat Pnas-lehdessä.

Kouji Harada Kioton yliopistosta ja kollegat mittasivat asukkaiden saamia säteilyannoksia kolmella alueella 20–50 kilometrin päässä Fukushiman ydinvoimalasta elo–syyskuussa 2012. Lisäksi tutkijat laskivat radioaktiivisten aineiden hajoamisnopeuden perusteella, millaisia annoksia asukkaat saavat vuosina 2022 ja 2062.

Asukkaat kantoivat kaulassaan säteilymittareita, ja lisäksi säteilyannoksia mitattiin hengitysilmasta, ruoasta, vedestä ja maaperästä.
Voimalasta päässyt radioaktiivisuus aiheutti asukkaille vuoden 2012 aikana 0,89–2,51 millisievertin säteilyannoksen. Se ei pahimmillaankaan ollut kuin hieman isompi japanilaisten keskimääräistä luonnosta saatua 2 millisievertin vuotuisannosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat laskivat, että vuosina 2022 ja 2062 ydinvoimalaonnettomuuden säteilyannos ei todennäköisesti ylitä yhtä millisievertiä, mikä on hyväksytty ihmisen aiheuttaman säteilyannoksen raja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näillä annoksilla asukkaiden elinikäinen syöpäriski kasvaa niin vähän, että se ei näy syöpätilastoissa, tutkijat arvioivat.

Vasemmanpuoleisessa kartassa huhtikuulta 2011 Fukushiman ydinvoimalan (FDNPP) ympäristöön on merkitty evakuoidut alueet tummanpunaisella ja keltaisella. Oikeanpuoleisessa kartassa elokuulta 2013 vaarallisesti saastunut alue näkyy punaviolettina. Siniset alueet todettiin tässä tutkimuksessa turvallisiksi. Kartat: Kouji Harada ym.

Sisältö jatkuu mainoksen alla