David Thouless, Duncan Haldane ja Michael Kosterlitz jakoivat fysiikan Nobelin palkinnon.
David Thouless, Duncan Haldane ja Michael Kosterlitz jakoivat fysiikan Nobelin palkinnon.

Fyysikot David Thoulessin, Duncan Haldanen ja Michael Kosterlitzin työ liittyy muun muassa suprajohteisiin. Kosterlitz sai tiedon nobelista vieraillessaan Aalto-yliopistossa Espoossa.

Harvoin osuu fysiikan Nobelin palkinto näin lähelle suomalaisia – tai espoolaisia.

Palkinnon saaneesta kolmikosta David Thouless, Duncan Haldane ja Michael Kosterlitz nimittäin Kosterlitz istui autossa matkalla Espoon Selloon lounaalle, kun Nobel-komitea soitti.

Fysiikan nobelisit saivat palkinnon tiiviin aineen fysiikkaa koskevista teoreettisista tutkimuksistaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimukset liittyvät eksoottisiin aineen olomuotojen muutoksiin, joista yksi esimerkki on aineen muuttuminen niin sanotusti suprajohtavaksi. Tutkijat ovat Nobel-komitean mukaan paljastaneet ”eksoottisen aineen salaisuuksia”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kosterlitz oli Aallon tutkijan Tapio Ala-Nissilän vieraana. Fysiikan professori Ala-Nissilän ryhmä tutkii samoja asioita teknillisen fysiikan laitoksessa.

Faasimuutokset viittaavat aineen äkillisiin muutoksiin aineen ominaisuuksissa. Sellaisia ovat esimerkiksi jään muuttuminen vedeksi ja edelleen höyryksi, kun lämpötila nousee.

Palkittu kolmikko on osoittanut, että myös aineiden sähköiset ominaisuudet muuttuvat äkkinäisesti. Aineen sähkönvastus esimerkiksi voi kadota, kun sitä viilennetään, kuten käy aineen muuttuessa suprajohtavaksi.

Tutkijoiden työkaluna on ollut topologia eli matematiikan ala, joka tutkii erilaisten avaruuksien laadullisia ominaisuuksia.

Tuloksilla toivotaan olevan sovelluksia materiaalitieteissä ja elektroniikassa, etenkin suprajohteissa ja tulevaisuuden mahdollisissa kvanttitietokoneissa.

Kaikki kolme ovat syntyjään brittejä, mutta työskentelevät Yhdysvalloissa: Thouless Cornellin yliopistossa, Haldane Princetonissa ja Kosterlitz Brownin yliopistossa.

Nobel-palkinnon arvo on kahdeksan miljoonaa kruunua eli 830 000 euroa.

Keskiviikkona selviää, kuka saa tai ketkä saavat kemian Nobelin palkinnon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla