Fysiikan Nobelin palkinnon saivat tänä vuonna japanilainen Takaaki Kajita ja kanadalainen Arthur McDonald neutriinojen massan löytämisestä.

Nobelistit osoittivat mittauksissaan, että neutriinohiukkaset vaihtavat identiteettiä. Tämä muodonmuutos edellyttää, että neutriinoilla on massa, toisin kuin on uskottu. Siksi löytö muuttaa palkitsijoiden mukaan käsitystämme aineen perimmäisestä luonteesta.

Neutriinot ovat fotonien jälkeen maailmankaikkeuden yleisimpiä alkeishiukkasia. Niitä sinkoaa Maahan avaruudesta jatkuvalla syötöllä. Joka hetki tuhansia miljardeja neutriinoja läpäisee kehomme.

Näitä vaikeasti havaittavia hiukkasia syntyy, kun kosmiset säteet osuvat Maan ilmakehään. Niitä sikiää myös Auringon ydinreaktioissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nobelistit tekivät löytönsä vuosituhannen vaihteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Takaaki Kajita totesi, että ilmakehän neutriinot vaihtelevat kahden eri muodon välillä. Hän käytti tutkimuksessaan Super-Kamiokande-ilmaisinta Japanissa.

Samoihin aikoihin McDonaldin ryhmä Kanadassa tutki Auringosta tulevia neutriinoja. He osoittivat, että neutriinot eivät hävinneet matkallaan Maahan vaan muuttivat muotoaan, ennen kuin kohtaavat ilmaisimen Sudburyn neutriino-observatoriossa Kanadan Ontariossa.

Havainnot ratkaisivat arvoituksen, joka oli askarruttanut fyysikkoja vuosikymmeniä. Teoreettisten laskelmien mukaan Maassa tehtävissä mittauksissa pitäisi näkyä enemmän neutriinoja. Kuitenkin kaksi kolmasosaa neutriinoista näyttäisi olevan kadoksissa.

Kajitan ja McDonaldin löydökset osoittivat, että neutriinot eivät kadonneet vaan olivat vaihtaneet identiteettiään. Tämä puolestaan merkitsi sitä, että neutriinoilla täytyy olla massa, toisin kuin oli siihen asti uskottu.

Löytö mullisti hiukkasfysiikkaa. Hiukkasfysiikan niin sanottu standardimalli olettaa, että neutriinoilla ei ole massaa. Nobelistien havainnot paljastivat, että standardimalli ei voi olla koko totuus maailmankaikkeuden perusosasista.

Fysiikan Nobelin palkinto myönnettiin 109. kerran. Palkinnon arvo on 800 000 euroa.

Maanantaina julkistettiin fysiologian tai lääketieteen nobelit, keskiviikkona on vuorossa kemian Nobel-palkinto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla