Palkitut kuohuttivat tiedemaailmaa vuonna 1998 todistamalla maailmankaikkeuden laajenevan kiihtyvällä vauhdilla.

Fysiikan Nobel-palkinnon ovat saaneet Saul Perlmutter, Brian Schmidt ja Adam Riess tutkimuksistaan, jotka todistivat maailmankaikkeuden laajenevan kiihtyvällä vauhdilla. Päätelmänsä he tekivät tarkkailemalla kaukaisia supernovia.

Puolet noin miljoonan euron palkinnosta saa Saul Perlmutter (52), joka työskentelee amerikkalaisessa Lawrence Livermore -laboratoriossa. Toisen puolen jakavat Australian kansallisen yliopiston Brian Schmidt (44), jonka ryhmässä työskenteli myös amerikkalaisen Johns Hopkinsin yliopiston Adam G. Riess (41).

Toisistaan riippumatta tutkimusryhmät päätyivät vuonna 1998 tiedemaailmaa kuohuttaneeseen tulokseen:  universumi laajenee kiihtyvällä vauhdilla. Tuohon saakka kosmologit olivat olettaneet laajenemisen olevan hidastuvaa ja löydös yllätti myös tutkijat itsensä - hekin uskoivat aluksi, että kyseessä on mittausvirhe.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kosmologian tutkimusta vauhditti 1990-luvulla niin teleskooppien kuin tietokoneidenkin nopea kehitys. Tänäkään päivänä ei ole yksimielisyyttä siitä, johtuuko laajenemisen kiihtyminen pimeästä energiasta vai jostakin muusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue Tiede-lehdestä 10/2008 palkittujen tutkimusta ja pimeää energiaa käsittelevä artikkeli, jossa ennakoitiin heidän olevan potentiaalisia nobelisteja:

"Jos pimeän energian löytäjät palkitaan, Tukholmaan matkustavat Brian Schmidt, Saul Perlmutter ja Adam Riess."

Palkitsemisen tieteelliset perustelut löytyvät Nobel-organisaation nettisivuilta.

Kaikkien aikojen ensimmäisen fysiikan Nobel-palkinnon sai Wilhelm Röntgen vuonna 1901.

Sisältö jatkuu mainoksen alla