Kuvapörssi
Kuvapörssi

Kovalevyjen herkät lukupäät perustuvat Albert Fertin ja Peter Grünbergin löytämään suureen magnetoresistanssiin.

Tämän vuoden fysiikan Nobelin palkinto on myönnetty ranskalaiselle Albert Fertille ja saksalaiselle Peter Grünbergille. He löysivät toisistaan riippumatta vuonna 1988 aivan uuden fysiikan ilmiön, suuren magnetoresistanssin (GMR). Löydön ansiosta tietokoneiden kovalevyt ovat pienentyneet viime vuosina valtavasti. Siksi meillä on nyt kevyet läppärit ja pikkuruiset musiikkisoittimet.

GMR-ilmiössä hyvin pienet magneettiset muutokset aiheuttavat suuria muutoksia sähkönvastuksessa. Tällainen systeemi on ihanteellinen, kun on tarkoitus lukea magneettisesti talletettua dataa levyltä muuttamalla se ensin sähkövirraksi. Juuri näin toimivat kovalevyjen uudet herkät lukupäät.

Tietokoneen kovalevylle tieto on talletettu eri tavalla magnetisoituihin mikroskooppisen pieniin alueisiin. Mitä pienempi levy, sitä heikommat ovat sen magneettikentät ja sitä herkempi lukupää tarvitaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

GMR-ilmiö toimii vain hyvin hyvin ohuissa, muutaman atomin paksuisissa rakenteissa. Sen hyödyntäminen on yksi ensimmäisista toimivista nanotekniikan sovelluksista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla