Taiteilijan näkemys neutronitähtien törmäyksestä. Kuva: NSF/LIGO/Sonoma State University/A. Simonnet
Taiteilijan näkemys neutronitähtien törmäyksestä. Kuva: NSF/LIGO/Sonoma State University/A. Simonnet

Jos tutkimus pitää paikkansa, se olisi ensimmäinen havainto edesmenneen fyysikon Stephen Hawkingin keksimästä ilmiöstä.

Vuonna 2017 tähtitieteilijöitä onnisti.

Ensin he havaitsivat gravitaatioaallot, jotka olivat saaneet alkunsa kahden neutronitähden yhteentörmäyksestä. Sitten samasta kosmisesta kolarista nähtiin jonkin ajan kuluttua sähkömagneettista säteilyä useilla eri aallonpituuksilla. Aiemmin gravitaatioaaltojen lähettäjää ei pystytty näkemään näillä muilla keinoin.

Nyt samaisesta törmäyksestä on tehty jälleen yllättävä havainto.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kanadalaisen Waterloon yliopiston professori Niayesh Afshordi ja tutkija Jahed Abedi saksalaisesta painovoimafysiikan Max-Planck-instituutista kertovat havainneensa gravitaatioaallon kaiun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Heidän mukaansa kaiku olisi peräisin siitä, kun gravitaatioaallot kimpoavat törmäyksessä syntyneen mustan aukon reunalta.

Gravitaatioaaltoja syntyy, kun kaksi toisiaan kiertävää mustaa aukkoa tai neutronitähteä kiihtyen iskeytyy toisiinsa.

Törmäyksestä syntynyttä avaruuden väreilyä rekisteröivät maan päällä valtavat L-kirjaimen muotoiset tutkimuslaitteet, kaksi Ligoa Yhdysvalloissa ja Virgo Italiassa.

Nämä havaitsivat vuonna 2017 neutronitähtien törmäyksestä syntyneet gravitaatioaallot. Havaitut aallot kertovat törmäyksen loppuvaiheesta ja ne loppuvat, kun törmäys on ohi.

Ligon ja Virgon mittausdataa tutkineet Afshordi ja Abedi uskovat nyt löytäneensä varsinaisia gravitaatioaaltoja seurannutta väreilyä, edellisten kaikua. Ligon ja Virgon omat tutkijat eivät ole tällaista havainneet.

Kaiku voi fyysikkojen mukaan kertoa niin sanotusta Hawkingin säteilystä, joka lähtee törmäyksen lopputuloksena muodostuneesta mustasta aukosta. Mustan aukon säteilyä koskevan hypoteesin esitti aikoinaan kaksi vuotta siten kuollut maailmankuulu fyysikko Stephen Hawking.

Vanhempi tutkija Niko Jokela Helsingin yliopiston fysiikan laitokselta kertoo, että nykykäsityksen mukaan mustasta aukosta todella erkanee lämpösäteilyä.

Säteily pystyttäisiin periaatteessa mittamaan, jos olisi riittävän tarkat laitteet. Ongelma on, että säteilyn lämpötila on todella pieni.

”En usko, että tätä tullaan näkemään vuosikymmeniin”, Jokela kertoo.

Säteilyn tekee erikoiseksi myös se, että suhteellisuusteorian mukaan mitään ei pitäisi pystyä karkaamaan ulos mustasta aukosta.

”Tämä tarkoittaa sitä, että pitää miettiä, miten kvanttifysikaaliset ilmiöt ovat sopusoinnussa suhteellisuusteorian kanssa. Tällä hetkellä ei ole mitään kunnon mekanismia, jolla voisi laskemalla osoittaa, että mustasta aukosta siirtyy jotakin horisontin ulkopuolelle”, Jokela kertoo.

Jos Afshordi ja Abedi ovat oikeassa, he ovat löytäneet epäsuoran todisteen mustan aukon säteilystä.

He saivat löytöä koskevasta julkaisustaan jopa kosmologian alan palkinnon.

”Jos Hawkingin säteilyä aiheuttavaa kvanttisumua on mustien aukkojen ympärillä, gravitaatioaallot voivat kimmota siitä. Tämä voisi luoda pienempiä gravitaatioaaltosignaaleja, jotka seuraavat kaikujen tavoin päätörmäystä”, Afshordi kertoo Waterloon yliopiston verkkosivulla.

Kaksikko kertoo Journal of Cosmology and Astroparticle Physics -tiedelehdessä, että he ovat tehneet alustavia havaintoja tällaisesta kaiusta sekuntia törmäyksen jälkeen.

”Tuloksemme ovat vielä alustavia, koska on hyvin pieni mahdollisuus, että olemme nähneet satunnaista mittalaitteiden kohinaa, mutta se mahdollisuus pienenee, kun saamme lisää tapauksia”, Afshordi kertoo.

Kaikki fyysikkokollegat eivät usko, että havainnot ovat todellisia. Heihin kuuluun myös Jokela.

”Kaikuilmiö ei ole kovin vakavasti otettava tässä vaiheessa. Suurin osa tutkijoista on sitä mieltä, että Hawkingin säteilyn kvanttiefektejä ei voi nähdä gravitaatioaaltodatasta”, Jokela sanoo.

Hän uskoo, että jos mittausdatassa näkyy jotakin poikkeavaa, se johtuu mittausten epävarmuudesta.

Ryhmä Ligon ja Virgon tutkijoita on omassa tutkimuksessaan päätynyt siihen että kaksikon havaitsemat kaikusignaalit voivat olla pelkkää kohinaa.

Jos tutkijakaksikko on kuitenkin löytänyt todellisen signaalin, sen merkityksestä ei Jokelan mukaan ole varmuutta. Hän pitää kaikuilmiötä mahdollisena mutta hyvin epätodennäköisenä selityksenä havaituille signaaleille.

”Pitää odottaa uusia törmäyksiä, joiden jättämistä gravitaatioaaltosignaaleista voitaisiin tulevaisuuden koeasemilla nähdä signaali tarkemmin ja analysoida, miltä ne näyttävät.”

Neutroni
Seuraa 
Viestejä33741

111 kirjoitti:
Kukahan kertoisi joskus jotakin tästå ns. vetävästä voimasta jolla kappaleet jotenkin jotenkin muka vetävät toisiansa puoleensa?!?

Yläasteen fysiikan opettajasi varmaan yritti kertoa, mutta päänuppisi oli ilmeisesti jo silloin liian täynnä omia "ajatuksia" tai tavallista teinikapinaidiotismia ja viisaat sanat kaikuivat kuuroille korville.

Lainaus:
Tai kuka kertoisi miten tämä jotenkin jotenkin vahva ydin voima muka toimii ja välittyy?!?

Tai miten se ydin muka niitä elektroneja jotenkin jotenkin sitoo, mutta ei kuitenkaan vedä ytimeen?!?

Nämä oppiakseen olisi pitänyt mennä yliopistoon, mutta eihän se onnistu jos homma sakkaa yläasteella ja on liian ylimielinen tekemään minkäänlaista ryhtiliikettä.

Lainaus:
Nyjyiset teoriat on niin huuhaata!!!

Etkö huomaa pientä uskottavuusongelmaa, kun uliset vuosikymmeniä turhanaikaisilla nettipalstoilla ja saat joka paikassa vain idiootin kohtelun? Onko valheellinen harha omasta neroudesta sen arvoinen?

Tokilogi
Seuraa 
Viestejä3284

Simplex kirjoitti:
111 kirjoitti:
"Ytimessä kamppailee kaksi voimaa. Toinen on protonien sähköstaattinen poistovoima ja toinen vahva vuorovaikutus, joka sitoo protoneja ja neutroneja toisiinsa."

Paroni Munchausen työntää itsensä ylös suosta hiuksista työntämällä ja sitten Maapallo jotenkin jotenkin vetää hänet takaisin suohon ja taas paroni työntää itsensä ylös suosta ja samalla Maapallo jo jotenkin jotenkin vetää hänet takaisin suohon ja näinkö se kamppailu jatkuu jotenkin jotenkin.

Idioottimaisia teorioita.

Vetävät voimat ovat hatusta tempaistuja jumalia joita ei ole olemassa.

Laajenevaa työntävää voimaa kierrättävät laajenevat tihentymät, joista laajenevat atomien ytimet koostuvat, selittää kaikki ilmiöt yhdellä voimalla.

Laajenevalla työntävällä voimalla.

Laajeneva avaruus on keisari alasti.

🤔

Sinulla ei tule olemaan mitään uskottavuutta ellet kykene selittämään ja ratkaisemaan tätä tehtävää käyttäen kehittämääsi "teoriaa" gravitaatiosta:

Selitä ja laske gravitaation selittävän "teoriasi" avulla kuinka pitkälle ja korkealle 50 gramman kivi lentää kun se heitetään 60 asteen kulmassa yläviistoon nopeudella 20 m/s ja kun se irtoaa heittäjän kädestä 190 cm korkeudella ja ilmanvastusta ei oteta huomioon.

Tulen toistamaan tämän saman kysymyksen sinulle joka kerta, yhä uudestaan ja uudestaan, aina kun esität jotakin liittyen "teoriaasi".

Aiotko taas kysyä ennen jokaista kysymystä, onko 111 valmiina kysymykseen?

Täällä on jo typeriä saman asian jankuttajia riittävästi, mene 111 omaan foorumiin toistelemaan samoja asioita tai lopeta häirikön yllyttäminen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla