Milloin Galileo Galilei tuli ajatelleeksi, että kevyt ja raskas esine putoavat yhtä nopeasti? Fyysikot auttavat historioitsijoita ajoittamaan oivalluksen, jonka Galilei ...

Milloin Galileo Galilei tuli ajatelleeksi, että kevyt ja raskas esine putoavat yhtä nopeasti? Fyysikot auttavat historioitsijoita ajoittamaan oivalluksen, jonka Galilei on kirjannut päiväämättömiin muistiinpanoihinsa.

Galilein 1590 julkaistussa kirjassa De motu (Liikkeestä), vapaan putoamisen lakia ei ole. Sen sijaan laki on vuonna 1632 julkaistussa Dialogo-kirjassa, jossa vertaillaan Ptolemaioksen ja Kopernikuksen maailmankuvaa. Historioitsijat eivät ole kyenneet ajoittamaan muistiinpanoja, jotka Galilei on tehnyt näiden vuosien välillä. Firenzeläiset fyysikot riensivät apuun ja suuntasivat Galilein muistiinpanoihin protonisuihkun. Protonit saivat aikaan röntgensäteilyä, jonka spketri kertoi, millaisessa suhteessa muistiinpanojen musteessa on rautaa, kuparia, sinkkiä ja lyijyä.

Näin selvisi, että muste, jolla Galilei kirjoitti vapaan putoamisen lain muistikirjaansa, oli samanlaista kuin kirjanpidossa 1604 käytetty muste. Bloomingtonin yliopiston historioitsija Wallace Hooper aikoo ajoittaa myös muut Galilein muistiinpanot samalla menetelmällä.