Kuvapörssi.
Kuvapörssi.

Erityisesti rankka liikunta ehkäisee rasvan kertymistä.

Lapsuudessa aloitettu liikuntaharrastus voi brittitutkijoiden mukaan ehkäistä rasvan kertymistä ja siten ehkäistä lihavuutta.

Liikunnan merkitys lasten ylipainon ehkäisyssä on ollut epäselvä, koska harvassa tutkimuksessa lasten lihavuutta ja aktiivisuutta on mitattu tarkasti. Nyt julkaistut havainnot kuitenkin perustuvat mittaustuloksiin.

Liikemittareiden avulla tutkijat selvittivät 4 200:n 12-vuotiaan fyysistä aktiivisuutta ja vertasivat havaintoja 14-vuotiaana DEXA-menetelmällä mitattuihin kehon rasvapitoisuuksiin. Vertailun perusteella fyysinen aktiivisuus ja erityisesti rankahko liikunta ehkäisi rasvan kertymistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jokainen rankahkoon liikuntaan päivittäin käytetty varttitunti vähensi rasvakudoksen määrää kymmenyksellä eli noin yhdellä rasvakilolla, tutkijat laskivat. Näin aktiivisesti liikkui viidennes pojista ja kolmannes tytöistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Havainnot tukevat samojen tutkijoiden muutaman vuoden takaisia tuloksia, ja viittaavat vahvasti siihen, että terveellisen ruokavalion ohella liikuntaharrastukset ehkäisevät lasten myöhempää lihomista.

Tutkimuksen julkaisi British Medical Journal.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla