Tunnetuista galakseista etäisin syntyi vain 460 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen, New Scientist ja

Tunnetuista galakseista etäisin syntyi vain 460 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen, New Scientist ja Space.com kertovat. Galaksista lähtenyt valo on ollut matkalla 13,2 miljardia vuotta.

Vasta pari viikkoa sitten julkistettiin tieto galaksista, joka syntyi 750 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen. Tämä ennätys jäi nopeasti toiseksi.

Molemmissa havainnoissa käytettiin samaa tekniikkaa, jossa kohteen ja Maan välissä oleva galaksijoukko toimii painovoimalinssinä ja vahvistaa kohteen kirkkautta. Aiemmassa ennätyksessä galaksijoukko oli Abell 2218, uudessa Abell 1835. Uusi ennätysgalaksi havaittiin Euroopan eteläisen observatorion ESO:n suurilla kaukoputkilla Chilessä. Kohde sai nimekseen Abell 1835 IR 1916.

Kirjaimet IR tarkoittavat infrapunaa, sillä kohteen valoaallot ovat matkalla venyneet niin paljon, että ne eivät enää ole näkyvää valoa vaan infrapunaa. Aallonpituus oli kasvanut yksitoistakertaiseksi. Juuri siitä voitiin laskea kohteen etäisyys ja aika, jolloin valo oli lähtenyt matkaan.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla