Jupiteria melkein kahdeksan vuotta kiertänyt yhdysvaltalainen Galileo-luotain tuhoutuu sunnuntaina klo 22 Suomen aikaa, koska silloin se syöksyy Jupiteriin. Galileo lähti matkaan jo vuonna 1989. Alkuaan sen piti tutkia Jupiteria ja sen kuita vain kahde...

Jupiteria melkein kahdeksan vuotta kiertänyt yhdysvaltalainen Galileo-luotain tuhoutuu sunnuntaina klo 22 Suomen aikaa, koska silloin se syöksyy Jupiteriin. Galileo lähti matkaan jo vuonna 1989. Alkuaan sen piti tutkia Jupiteria ja sen kuita vain kahden vuoden ajan, mutta aikataulua venytettiin moneen otteeseen, koska laitteet toimivat hyvin ja luotaimen ohjaukseen tarvittavaa ajoainetta riitti.

Nyt ajoaine on kuitenkin lopussa. Galileo ohjataan ajoaineen viimeisillä rippeillä tuhoisaan syöksyyn, jotta se ei joskus kaukaisessa tulevaisuudessa törmää vahingossa johonkin Jupiterin suurimmista kuista, joissa saattaa olla elämää.

Galileon kotisivulla on paljon tietoa luotaimesta ja myös sekunneittain etenevä loppulaskenta. Suomeksi Galileosta kerrotaan Avaruus-verkkojulkaisussa.

Galileo ehti kiertää Jupiterin 34 kertaa. Tänä aikana Jupiter eteni kaksi kolmannesta täydestä kierroksestaan Auringon ympäri.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla