Yhdysvaltalainen Galileo-luotain syöksyi Jupiteriin suunnitellusti sunnuntai-iltana kello 21.57 Suomen aikaa. Tehtävänsä täyttänyt luotain tuhottiin tällä tavalla, jotta se ei olisi vahingossa joutunut jollekin Jupiterin kuista ja ehkä saastuttanut sen...

Yhdysvaltalainen Galileo-luotain syöksyi Jupiteriin suunnitellusti sunnuntai-iltana kello 21.57 Suomen aikaa. Tehtävänsä täyttänyt luotain tuhottiin tällä tavalla, jotta se ei olisi vahingossa joutunut jollekin Jupiterin kuista ja ehkä saastuttanut sen mahdollisilla mikrobeillaan. Luotaimen vauhti oli loppuvaiheessa noin 50 kilometriä sekunnissa.

Galileo lähetettiin neljätoista vuotta sitten. Matkalla Jupiteriin se teki muun muassa asteroidihavaintoja. Se kiersi Jupiterin 34 kertaa ja otti planeetasta ja sen kuista 14 000 valokuvaa. Galileon viimeisistä hetkistä kertovat tänään muun muassa BBC, Space.com ja suomeksi Avaruus-verkkojulkaisu. Nimensä Galileo sai siitä, että italialainen Galileo Galilei näki kaukoputkellaan ensimmäisenä Jupiteria kiertäviä kuita lähes 400 vuotta sitten.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla