Kannattajat juhlivat Donald Trumpin voittoa. Kuva: Heidi Piiroinen
Kannattajat juhlivat Donald Trumpin voittoa. Kuva: Heidi Piiroinen

Mielipidemittaukset ennustavat hyvin vaalituloksia ympäri maailmaa.

”Data on kuollut”, julisti yksi kommentaattori sen jälkeen, kun Donald Trump voitti Yhdysvaltain presidentinvaalit viime marraskuussa. Valtaosa vaaleja edeltäneistä mielipidemittauksista oli nostanut Hillary Clintonin voittajaksi, mutta amerikkalaiset äänestivät toisin.

Mielipidetiedustelujen epäonnistuminen vaalituloksen ennustamisessa kirvoitti kritiikkiä niitä kohtaan. Tuore Northeastern-yliopiston tutkimus Science-lehdessä palauttaa uskoa gallupien ennustusvoimaan.

Tutkimusryhmä kehitti ensin tilastollisilla malleja, joihin käytettiin lähes 500 vaalin aineistoja eri puolilta maailmaa. Ajanjakso ulottui toisen maailmansodan loppumisesta vuoteen 2007. Sitten he testasivat mallejaan ennustamalla tämän jälkeen käytyjä vaaleja eri maissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mallit osuivat tulosennusteissaan oikeaan 80–90 prosentissa tapauksista. Näin kävi muun muassa Suomessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mallit perustuivat paljolti vaaleja juuri edeltäviin mielipidetiedusteluihin. Lisäksi ne ottivat huomioon muun muassa maan taloudelliset olot, kuten bruttokansantuotteen ja työttömyyden, sekä sen, oliko vaalissa mukana vallassa oleva poliitikko tai puolue.

Selvästi eniten vaalituloksia ennustivat mielipidemittaukset. Yhden testin mukaan tiedustelut osuivat oikeaan yli 86 prosentissa vaaleista.

Mallit veikkasivat myös Clintonille enemmistöä äänistä, niin kuin hän saikin. Ennuste oli kuitenkin hieman yläkanttiin.

Tutkijoiden johtopäätös on, että väitteet mielipidemittausten kuolemasta ovat suuresti liioiteltuja.

Science-lehden erillisessä jutussa yksi tutkimuksen tekijöistä, professori David Lazer silti toteaa, että luottamusta mielipidemittausten menetelmiin horjuttaa lankapuhelimien katoaminen. Ihmisiä ei enää tavoiteta niin kuin ennen.

Internetkyselyitä Lazer pitää hyvin lupaavina, mutta hänestä on vielä paljon tekemistä niiden luotettavuuden varmistamisessa.

Keijona
Seuraa 
Viestejä22917

Järkyttävämpi on varmasti havaita suomut silmillään ja käsittää , että  massatiedotus on kirjapainon keksimisestä lähtien ollut  tuotesijoittelulla kyllästettyä mielikuvamainontaa. (enemmän tai vähemmän.)

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla