Ulysses ja eräät muut avaruusluotaimet havaitsivat jo viime tammikuussa hyvin voimakkaan gammapurkauksen Kölin tähdistössä, mutta vasta nyt havainnon yksityiskohdat on saatu selville. Etäisyyden mittaamiseen tarvittiin Chilessä tehtyjä kaukoputkihavain...

Ulysses ja eräät muut avaruusluotaimet havaitsivat jo viime tammikuussa hyvin voimakkaan gammapurkauksen Kölin tähdistössä, mutta vasta nyt havainnon yksityiskohdat on saatu selville. Etäisyyden mittaamiseen tarvittiin Chilessä tehtyjä kaukoputkihavaintoja, joissa oli mukana suomalaisia ja tanskalaisia tähtitieteilijöitä.

Gammakohteen GRB 000131 punasiirtymäksi saatiin 4,5. Siitä voidaan laskea, että kohde on 11 miljardin valovuoden päässä. Aurinko ja maapallo eivät olleet silloin vielä syntyneetkään. Aiempi gammapurkauksen etäisyysennätys oli 9 miljardia valovuotta.

GRB 000131:n gammasäteet tulevat todennäköisesti tähdestä, joka on ollut 30 kertaa Aurinkoa massiivisempi ja romahtanut äkisti kasaan. Energiaa voi silloin vapautua muutamassa sekunnissa enemmän kuin Auringon koko elinaikana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla