<small><i>Kuva: Robert Mallozzi</i></small>
Kuva: Robert Mallozzi

Viime joulukuun 27. päivänä tavallista voimakkaamman gammapurkauksen säteily osui useiden Maata kiertävien satelliittien mittareihin. Nyt purkauksen alkuperä on selvinnyt.

Viime joulukuun 27. päivänä tavallista voimakkaamman gammapurkauksen säteily osui useiden Maata kiertävien satelliittien mittareihin. Nyt purkauksen alkuperä on selvinnyt. Tutkijat ovat jäljittäneet sen omassa galaksimme sijaitsevaan neutronitähteen. Löytö saattaa ratkaista erään aikamme suurimmista tähtitieteellisistä mysteereistä.

Gammapurkauksia on karkeasti ottaen kahta lajia: pitkä- ja lyhytkestoisia. Pitkäkestoisille on löydetty käypä selitys. Ne liittyvät supernovinaräjähtäviin massiivisiin tähtiin. Mutta lyhytkestoiset gammapurkaukset ovat olleet vailla selitystä vuosikausia. Joulukuun purkauksen välähdys kesti vain sekunnin viidenneksen, joten se kuuluu jälkimmäiseen ryhmään.

Lyhyessä purkauksessa vapautui yhtä paljon energiaa kuin Aurinko tuottaa 250 000 vuodessa. Science-lehti kertoo purkauksen puristaneen Maan ilmakehän ionosfäärin kymmeniä kilometrejä sisäänpäin. Siis aivan kotinurkilla.

Purkausta seurasi kahdeksan minuutin jälkihehku, joka sekin oli odotettua voimakkaampi. Siinä erottui 7,5 sekunnin jakso. Tämän perusteella Integral-satelliitin tutkijat pystyivät paikantamaan purkauksen Linnunradassa sijaitsevaan neutronitähteen SGR 1806-20, jonka tiedetään pyörivän samaan tahtiin.

Kyseinen neutronitähti on Jousimiehen tähdistössä 30 000–50 000 valovuoden päässä meistä. Se on harvinainen Magnetariksi nimetty tähti, neutronitähti, jonka magneettikenttä on tuhansia kertoja voimakkaampi kuin tavallisen neutronitähden. Jos SGR 1806-20:n olisi Kuun etäisyydellä meistä, sen magneettikenttä järjestelisi molekyylimme uuteen uskoon.

SGR 1806-20 on myös yksi Linnuradan kolmesta tunnetusta tähdestä, jotka säteilevät toistuvasti matalaenergiaista gammasäteilyä. Mutta näiden säteilyryöpsähdysten energia on huomattavasti varsinaisia gammapurkauksia pienempi. SGR 1806-20:n gammapurkauskaan ei yllättänyt tutkijoita, sillä sitä kuvaava teoreettinen malli kertoo magnetarilla riittävän elinaikanaan energiaa tusinaan rajuun gammapurkaukseen.

Magnetarissa saattaa teorioiden mukaan tapahtua gammapurkaus esimerkiksi silloin, kun jokin sen voimakkaista magneettisista silmukoista katkeaa ja lataa valtavan hiukkas- ja säteilyryöpyn avaruuteen. Tämän kertainen lataus oli niin voimakas, että tutkijat epäilevät sen syntyneen syvällä tähden sisällä kiertyneen magneettikentän ponnahtaessa pintaan ja parturoidessa valtavan hiukkaslastin koko tähden pinnan alueelta ulos avaruuteen. Nähtäväksi jää syntyvätkö kaikki lyhytkestoiset gammapurkausket tällä tavalla. Osa tutkijoista on yhä sitä mieltä, että suurin osa niistä syntyy muulla tavalla esimerkiksi, kun kaksi tiheää tähteä törmää toisiinsa.

Joulukuisen gammapurkauksen aiheuttajasta kerrottiin muun muassa Naturen verkkouutisessa.

Aurinkokunnassamme kiitänyttä asteroidia tutkitaan vielä radioteleskoopein. Ohessa taiteilijan näkemys sikarin muotoisesta vieraasta. Kuva: ESO / M. Kornmesser

Asteroidi ’Oumuamua tuli Maan lähelle aurinkokuntamme ulkopuolelta ja on nyt jo yli 300 miljoonan kilometrin päässä Maasta.

Asteroidi ulkoavaruudesta lensi aurinkokuntaamme lokakuussa, ja se paljastui oudosti sikarin muotoiseksi. Asteroidi sai nimen ‘Oumuamua, joka tarkoittaa havaijin kielellä viestinviejää.

Tähtitieteilijät haluavat nyt tarkistaa, onko asteroidissa merkkejä vieraasta sivilisaatiosta tai Maan ulkopuolisesta älystä.

Asteroidia tutkii loppuviikosta iso Green Bankin radioteleskooppi läntisessä Virginiassa Yhdysvalloissa, kertoo The Guardian.

Radioteleskooppi seuraa asteroidia keskiviikosta alkaen ainakin kymmenen tuntia. Merkkejä etsitään neljällä eri radiotaajuudella.

”Asteroidista voisi löytyä esimerkiksi radiolähde”, sanoo tähtitieteen professori Avi Loeb Harvardin yliopistosta. Hän on mukana Breakthrough Listen -hankkeessa, joka etsii vieraan älyn merkkejä avaruudesta.

Breakthrough Listen -hanke perustettiin 2015. Se etsii elämän merkkejä planeetoilta, joita on löydetty ja löydetään miljoonalta lähimmältä tähdeltä. Hanketta rahoittaa venäläinen miljardööri Juri Milner.

”On outoa, että ensimmäinen kappale, jonka havaitsemme tulevan aurinkokuntamme ulkopuolelta, on tuon muotoinen”, sanoo Loeb.

”Jos siinä on mitään keinotekoista, saamme siitä selvää. Melko varmasti se on tavallinen kappale”, sanoi Loeb The Guardian -lehden mukaan.

Tähtitieteilijät pystyivät päättelemään asteroidin radasta, että se tuli aurinkokuntamme ulkopuolelta. Jonkin kappaleen painovoima on sinkauttanut sen tähtienväliseen avaruuteen.

‘Oumuamuan muoto mietityttää tähtitieteilijöitä. Samanlaista ei ole tavattu aurinkokunnassamme.

Vaikka signaalia maan ulkopuolisesta älystä ei saataisikaan, saa radioteleskoopilla lisää tietoa kohteesta. Vielä ei tiedetä, onko sillä vettä ja kaasuja.

Tutkijat esittävät, että nykyihminen vaelsi ulos Afrikasta useaan otteeseen. Ensimmäisen seurueen lähdöstä on noin 120 000 vuotta.

Nykyihminen Homo sapiens kehittyi Afrikassa, mistä noin 60 000 vuotta sitten levittäytyi Aasian ja Euroopan puolelle joukko, josta kaikki nykyiset ei-afrikkalaiset polveutuivat.

Näin ihmislajin tarinaa on kerrottu koulukirjoissa ja tiedeuutisissa vuosien ajan. Nyt siihen on aika tehdä päivitys, toteavat alan asiantuntijat Science-lehdessä .

Arvostetun Max Planck -instituutin ja Hawaijin yliopiston tutkijat kokosivat analyysissaan yhteen joukon löytöjä, jotka on tehty Aasiassa aivan viime vuosina. Niistä saadut tutkimustulokset eivät sovi yhteen vanhan kertomuksen kanssa.

Esimerkiksi Keski- ja Etelä-Kiinasta on löydetty nykyihmisen jäänteitä, jotka on ajoitettu 70 000–120 000 vuotta vanhoiksi.

Löydöt Kaakkois-Aasiasta ja Australiasta viittaavat siihen, että nykyihminen ehti häärätä sielläkin jo ennen kuin lajimme vanhan teorian mukaan oli edes astunut jalallaan Afrikan ulkopuolelle.

Tutkijat esittävät, että nykyihminen vaelsi ulos Afrikasta useaan otteeseen. Ensimmäisen seurueen lähdöstä on noin 120 000 vuotta, siis kaksi kertaa pidempi aika kuin mitä ennen otaksuttiin.

Heidän jälkeensä muuttajia on ollut useita, kunnes suurin Afrikasta muutto nähtiin 60 000 vuotta sitten.

Jokin vanhassa tarinassa sentään pitää kutinsa: kaikki kansat Afrikan ulkopuolella polveutuvat tuosta viimeksi mainitusta joukkiosta. Syystä tai toisesta aiemmin lähteneiden ihmisten suvut ovat sammuneet.

”Varhemmin kuin 60 000 vuotta sitten Afrikasta levittäytyneet ihmiset olivat todennäköisesti pieniä metsästäjä-kerääjien ryhmiä. Ainakin jotkin näistä varhaisista levittäytyjistä jättivät vähäisiä geneettisiä jälkiä nykyisiin ihmispopulaatioihin”, selittää tutkimustiedotteessa professori Michael Petraglia Ihmisen historian Max Planck -instituutista.

Analyysissaan tutkijat liittävät tarinaan myös viimeaikaisissa geenitutkimuksissa saadut tiedot siitä, että nykyihminen pariutui sukulaislajiensa kanssa Afrikasta lähdettyään.

Nykyihmisiltä on tunnistettu niin neandertalien kuin denisovanihmisten geenejä sekä näiden lisäksi vielä tunnistamattoman ihmislajin perimää.

Tutkijoiden mukaan risteytyminen tapahtui Aasiassa, missä lajeillamme oli mahdollisuus kohdata oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa.