Ajattele jos voisit vetää herkkuja napaan ilman huolta lihomisesta ja kaupan päälle elää satavuotiaaksi. Visio ei ole täysin hatusta temmattu, osoittaa Science –lehden julkaisema bostonilaistutkimus. Harvardin yliopistossa kehitetyt geenimuunnellut hii...

Ajattele jos voisit vetää herkkuja napaan ilman huolta lihomisesta ja kaupan päälle elää satavuotiaaksi. Visio ei ole täysin hatusta temmattu, osoittaa Science –lehden julkaisema bostonilaistutkimus. Harvardin yliopistossa kehitetyt geenimuunnellut hiiret, joilta on sammutettu rasvasolujen insuliinireseptorit, eivät juurikaan liho, vaikka saavat ruokailla rajattomasti. Kaiken kukkuraksi niiden elinaika on viidenneksen pidempi kuin verrokkihiirillä.

Normaalisti insuliini piiskaa rasvasolut varastoimaan energiaa. Koska FIRKO-hiirten rasvasolut ovat ”sokeita” insuliinille, ne eivät toimi täydellä teholla, vaan tallettava ainoastaan osan ylijäämäenergiasta. Jyrsijät eivät siksi pode aikuistyypin diabetesta eivätkä kärsi liikalihavuudesta, jotka molemmat lisäävät vaaraa kuolla ennenaikaisesti.

”Kenties jonain päivänä löydetään lääke, jolla voidaan sammuttaa insuliinin vaikutus myös ihmisen rasvasoluissa ja ehkäistä diabetesta ja liikalihavuutta, pohtii tutkimukseen osallistunut C. Ronald Kahn Harvardin yliopiston uutistiedotteessa. "Ja ehkäpä lääkehoidon ansiosta ihmiset myös elävät pidempään".

Lihavuuden biologiasta lisää Tiede-lehdessä 4/2001.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla