Tutkijat lupaavat meille tulevaisuudessa kahvia ja teetä ilman kofeiinia, kertoo tiedelehti Nature.

Skotlantilais-japanilainen ryhmä on löytänyt geenin, jota ilman arabiankahvin (Coffea arabica) pavuista ja teep...

Tutkijat lupaavat meille tulevaisuudessa kahvia ja teetä ilman kofeiinia, kertoo tiedelehti Nature.



Skotlantilais-japanilainen ryhmä on löytänyt geenin, jota ilman arabiankahvin (Coffea arabica) pavuista ja teepensaan (Camellia sinensis) lehdistä puuttuu piristävä kofeiini. Geenin tietty entsyymi antaa lopullisen lähtölaukauksen kofeiinin tuotannolle.



Tutkijat eristivät ja kloonasivat geenin teepensaan lehdistä. New Scientistin mukaan kansainvälinen ryhmä pyrkii seuraavaksi "sammuttamaan" geenin toiminnan. Luonnostaan kofeiinitonta kahvia saadaan odotella vielä 20 vuotta, tutkijat arvioivat.



Kahvia tarjoillaan jo nyt myös kofeiinittomana. Se on yleensä sekoitus Columbian ja Väli-Amerikan kahveista, joista kofeiini poistetaan ennen paahtoa puhtaan hiilihapon avulla. Menetelmä on kuitenkin kallis ja se poistaa kofeiinin lisäksi kahvista arvokkaita aromeja ja makuaineita.