Yhdysvaltalaistutkijat ovat kehittäneet rikkakasvin, joka imee itseensä veden ja maaperän myrkyllistä arseenia. Georgian yliopiston Richard Meagher ryhmineen on siirtänyt lituruohoon (Arabidopsis thaliana) kaksi bakteerigeeniä, joiden avulla kas...

Yhdysvaltalaistutkijat ovat kehittäneet rikkakasvin, joka imee itseensä veden ja maaperän myrkyllistä arseenia. Georgian yliopiston Richard Meagher ryhmineen on siirtänyt lituruohoon (Arabidopsis thaliana) kaksi bakteerigeeniä, joiden avulla kasvi pumppaa maasta arseenia ja pakkaa sen lehtiinsä ”sadonkorjuuta” varten. Lituruoho on yksivuotinen rikkaruoho ja pienen kromosomistonsa takia suosittu molykyylibiologian ja –genetiikan mallikasvi. Havainnosta kertoi Nature Biotechnology tänään verkkojulkaisussaan.

Arseeni on yleinen luonnossa esiintyvä alkuaine. Arseeniyhdisteet liukenevat helposti maaperästä pohjaveteen, mikä aiheuttaa ongelmia laajoilla alueilla maapallolla, erityisesti Intiassa, Bangladeshissa, ja Taiwanilla. Näissä maissa noin 100 miljoonaa ihmistä altistuu suurille juomaveden arseenipitoisuuksille. Suomen maaperässä sitä on erityisesti Tampereen ja Hämeenlinnan alueilla sekä Kittilässä.

Juomaveden arseenin suurin terveysriski on syöpävaara. Pitkäaikainen altistus aiheuttaa myös ihomuutoksia ja myrkytysoireita. Suomessa ja muualla EU:ssa on voimassa Maailman terveysjärjestön WHO:n asettama raja-arvo, joka on 0,01 milligrammaa arseenia litrassa vettä. Se ylittyy noin seitsemässä prosentissa suomalaisista porakaivoista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla