Brittitutkijat ovat kehittäneet geenimuunnellun lituruohon (Arabidopsis thaliana), joka tuottaa ihmisen kasvulle, kehitykselle ja sydänterveydelle tärkeitä monityydyttymättömiä rasvahappoja. Lituruohoon liitettiin kaiken kaikkiaan kolme geeniä, ...

Brittitutkijat ovat kehittäneet geenimuunnellun lituruohon (Arabidopsis thaliana), joka tuottaa ihmisen kasvulle, kehitykselle ja sydänterveydelle tärkeitä monityydyttymättömiä rasvahappoja. Lituruohoon liitettiin kaiken kaikkiaan kolme geeniä, kaksi levistä ja yksi sienestä. Siirtogeenit toimivat mallikasveissa moitteettomasti ja tuottavat kunnioitettavia määriä eikosapentaeenihappoa ja arakidonihappoa. Nyt kun tekniikkaa on hallussa, sitä aiotaan soveltaa nykyisin viljeltäviin öljykasveihin, kertoo Nature Biotechnology.

Eikosapentaeenihappo on omega-3-sarjan rasvahappo, jota on paljon mm. kaloissa ja kotimaisessa rypsiöljyssä. Arakidonihappoa luetaan puolestaan omega-6-sarjaan ja sitä saadaan erityisesti auringonkukka- ja soijaöljystä, mutta myös rypsistä. Molemmat ovat ns. välttämättömiä rasvahappoja, joita elimistö ei pysty itse valmistamaan, vaan ne on saatava ruoasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla