Noin 400 geenikoivun katkominen Punkaharjulla kesäkuussa aiheutti 100 000 euron lisäksi myös mittavat tieteelliset tappiot. Kyseessä oli Suomen ainoa muuntogeenisten puiden ympäristövaikutuksia kartoittava koe. Koealueen kaikki taimet oli katkottu tai ...

Noin 400 geenikoivun katkominen Punkaharjulla kesäkuussa aiheutti 100 000 euron lisäksi myös mittavat tieteelliset tappiot. Kyseessä oli Suomen ainoa muuntogeenisten puiden ympäristövaikutuksia kartoittava koe. Koealueen kaikki taimet oli katkottu tai revitty juurineen.

”Tutkimusraportteja geenimuunneltujen puiden ympäristövaikutuksista on vähän ja boreaalisesta ekosysteemistä vielä vähemmän. Tämän kokeen avulla olisi ollut mahdollisuus saada tutkittua tietoa näistä ympäristövaikutuksista", sanoo professori Hely Häggman Suomen akatemian tiedotteessa. Häggman johtaa muuntogeenisten metsäpuiden ekologisia interaktioita kartoittavaa tutkimushanketta Suomen Akatemian ESGEMO-tutkimusohjelmassa.

Kenttäkokeella haluttiin erityisesti selvittää siirtogeenin ilmenemistä ja siihen vaikuttavia tekijöitä luonnollisissa ympäristöoloissa ja verrata saatuja tuloksia kasvuhuoneessa ja kohotetussa hiilidioksidipitoisuudessa saatuihin tuloksiin. Kyseessä oli kansainvälisestikin ainutlaatuinen kenttäkoe.

Alun perin geenipuilla haluttiin kerätä tietoa luonnonpuista. Lue lisää aiheesta Tiede-lehden artikkelista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla