Uusi geenimuunneltu rypsilajike lisää lehmän maidontuotantoa merkittävästi. Tuoreessa väitöstutkimuksessa esitellään tekniikka, jolla rypsilajikkeiden histidiini-pitoisuutta on kasvatettu geenimuuntelun avulla. Histidiini on aminohappo, joka lisää sekä...

Uusi geenimuunneltu rypsilajike lisää lehmän maidontuotantoa merkittävästi. Tuoreessa väitöstutkimuksessa esitellään tekniikka, jolla rypsilajikkeiden histidiini-pitoisuutta on kasvatettu geenimuuntelun avulla. Histidiini on aminohappo, joka lisää sekä lehmien maidontuotantoa että maidon proteiinipitoisuutta. Gm-rypsin (Brassica rapa alalaji oleifera) siemenissä on jopa viidennes enemmän histidiiniä kuin villeissä siemenissä.

Puhtaan histidiinin lisäys lehmien rehuun on kallista. Lisäksi lehmän monimutkainen aineenvaihdunta hajottaa helposti histidiinin. Geenimuuntelun pohjana käytettiin 14 histidiini-aminohappoa koodaavaa DNA-sekvenssiä. Geenirypsissä histidiinin tuotanto ohjautuu kehittyvään siemeneen, josta se voidaan ottaa helposti rehukäyttöön öljynpuristuksen jälkeen.

Tony Wahlroosin biokemian alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan perjantaina Turun yliopistossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla