Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons</span>
Kuva: Wikimedia Commons

Uuden kaksostutkimuksen mukaan perimä suuntaa rahaan liittyviä ratkaisujamme.

Ruotsalais-yhdysvaltalainen tutkijaryhmä on osoittanut ensi kertaa, että geenit vaikuttavat rahaan liittyviin ratkaisuihimme.

Asia selvisi, kun tutkijat värväsivät Ruotsin kaksosrekisteristä vapaaehtoisia kaksospareja pelaamaan taloustieteilijöiden kehittämää ultimatum-peliä. Tämän ota tai jätä –pelin avulla on aiemmin osoitettu, että jäämme mieluummin ilman palkkiota kun hyväksymme epäreilun tarjouksen.

Koska identtisillä kaksosilla on samanlaiset geenit ja epäidenttisillä ei, tutkijat pystyivät kartoittamaan, missä määrin perimä kietoutuu valintoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ilmeni, että perimä selitti 40 prosenttia pelaajien reaktioiden vaihtelusta epäreiluihin tarjouksiin. Toisin sanoen identtiset kaksoset pelasivat todennäköisemmin samalla strategialla kuin epäidenttiset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Geenit näyttävät vaikuttavan pelin kulkuun vahvemmin kuin ympäristötekijät kuten kasvatus", tutkimusryhmään kuulunut David Cesarini Massachusettsin teknillisestä korkeakoulusta (MIT) sanoo.

Koska reaktiot perustuvat siihen, pitääkö pelaaja saamaansa rahatarjousta reiluna vai epäreiluna, tutkijoiden mukaan geenit ilmeisesti vaikuttavat siihen, minkä kukin kokee reiluksi.

"Tulos herättää kiintoisan mahdollisuuden, että moni henkilökohtainen taloudellinen valintamme onkin geenien ohjailemaa", kiteyttää tutkimusta johtanut Björn Wallace Tukholman kauppakorkeakoulusta.

Tutkimuksen julkaisi PNAS verkkoversiossaan.

Neurotaloustutkimuksista voit lukea enemmän Tiede-lehden artikkelista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla