Telaketjumaisesti liikkuva kaksiosainen robotti ei ole moksiskaan, kun seinä tulee vastaan.

Sileillä seinillä vaivatta juoksentelemaan pystyvät gekkoliskot ovat toimineet inspiraationlähteenä uudelle robotille.

Kanadalaistutkijoiden kehittämä robottiuutuus liikkuu telaketjumaisten hihnojen avulla, jotka on valmistettu tasaiseen pintaan tarraavasta materiaalista. Siinä on imitoitu tarkasti gekkojen käpälissä olevia tartuntatyynyjä, joissa on miljoonia mikroskooppisen pieniä sukaskarvoja.

Näin robotti, kuten gekkokin, pysyy kiinni pystysuorassa seinässä van der Waalsin voimien avulla. Ne ovat molekyylien välisiä heikkoja voimia, joita esiintyy, kun molekyylit ovat alle nanometrin etäisyydellä toisistaan. Miljoonien karvojen yhteistyönä heikoista voimista tulee yhteensä riittävän suuri voima taistoon painovoimaa vastaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hihnan avulla liikkuminen takaa sen, että robotin tartuntapinta pysyy koko ajan riittävän suurena pitämään sen kiinni seinässä. 240 grammaa painava robottiprototyyppi kulkee enimmillään 3,4 senttiä sekunnissa eli noin 122 metrin tuntivauhtia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaksiosaisen runkonsa ansiosta robotti kykenee 90 asteen käännöksiin, kuten jatkamaan keskeytyksettä matkaansa vaakatasolta, kuten lattialta tai katolta, pystysuoralle seinälle tai päinvastoin. Tämä näkyy hyvin alla olevasta videosta.

Tarvittaessa robotista voi myös rakentaa useampiosaisen "junan".

Tutkijoiden mukaan monissa aiemmissa gekkojen inspiroimissa robottiprototyypeissä on ollut pintaan kosketuksessa oleva "häntä", joka käytännössä estää kulmien yli kulkemisen. Gekkoliskot käyttävät häntäänsä viidentenä jalkanaan, jos ote alkaa lipsua.

Ketterille roboteille löytyy käyttöä esimerkiksi putkistojen kuntotarkastuksissa, ydinvoimaloiden huolloissa, vartioimisessa ja pelastustehtävissä. Siihen voi sisällyttää useita erilaisia ympäristöä tarkkailevia antureita.

Tutkimuksen julkaisi Smart Materials and Structures. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla