Gepardit käyvät vähiin. Maanomistajille gepardi on vaarallinen saalistaja. Kuva: Marko Lempinen
Gepardit käyvät vähiin. Maanomistajille gepardi on vaarallinen saalistaja. Kuva: Marko Lempinen
Gepardipentujen kauppa on myös verottanut kantaa. Nämä pennut syntyivät turvallisesti eläintarhaan. Kuva: Robert Pratta
Gepardipentujen kauppa on myös verottanut kantaa. Nämä pennut syntyivät turvallisesti eläintarhaan. Kuva: Robert Pratta

Maanviljely supistaa niiden elinalueita.

Gepardien määrä vähenee nopeasti. Tuore eläintutkijoiden raportti arvioi, että maapallolla elää vapaana vain 7 100 gepardia.

Gepardit ovat vaikeuksissa, koska ne liikkuvat suojeltavien alueiden ulkopuolella. Eläin on jatkuvassa hankauksessa maanomistajien kanssa.

Raportti vaatii, että maailman nopein maaeläin luokiteltaisiin heti hyvin uhanalaiseksi eläimeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näin gepardi pääsisi niin sanotulle punaiselle listalle, jota pitää yllä kansainvälinen luonnonsuojeluliitto Iucn.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Raportin mukaan yli puolet maailman gepardeista elää samassa populaatiossa. Se levittäytyy vaihtelevasti kuuden Afrikan maan alueille.

Aasiassa gepardeja ei käytännössä enää ole. Iranin alueella elää arviolta alle 50 yksilöä.

Gepardi hankkii liharavintoa hyvin laajalla alueella. Arviolta 77 prosenttia gepardin elinalueista on suojelualueiden ja reservaattien ulkopuolella.

Näin gepardit joutuvat jatkuvasti lähelle maanviljelyyn sopivia alueita ja maanviljelijöitä. Samalla gepardien saalistussalueet kutistuvat.

Esimerkiksi Zimbabwessa gepardien määrä on 16 vuodessa vähentynyt noin 1 200 yksilöstä vain 170 eläimeen. Kantaa on vähentänyt erityisesti maanomistuksen muutokset.

Geopardi on jäänyt suojelussa vähälle huomiolle. Kissaeläin elää huomaatta, ja lajista on vaikea saada koottua tietoa.

Näin sen ahdinko on unohdettu, sanoo tohtori Sarah Durant Lontoon eläintieteellisestä seurasta. Durant oli yksi raportin kirjoittajista.

”Gepardi tarvitsee paljon tilaa. Se altistuu liikkuessaan monille uhkille ja uhkaa ajautua sukupuuttoon nopeammin kuin on luultu”, sanoo Durant BBC:lle.

Gepardien pentuja on kaupattu Persianlahden valtioihin, jossa rikkaat haluavat osoittaa niillä omaa asemaansa. Gepardinpennusta on maksettu pimeillä markkinoilla jopa 10 000 euroa.

Gepardien suojelujärjestön mukaan noin 1 200 gepardinpoikasta on ostettu Afrikasta arabimaihin kymmenen vuoden aikana. Pennuista arviolta 85 prosenttia on kuollut kuljetuksissa.

Eläinkauppaa valvova järjestö Cites vaati hiljan kokouksessaan Etelä-Afrikassa, että hallitusten pitää saada kuriin gepardipentujen kauppa. Niitä kaupataan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Jos lajin halutaan säilyvän hengissä on kaupan lisäksi pohdittava uusiksi suojelualueita. Paikalliselle väestölle voisi esimerkiksi maksaa siitä, että ne suojelevat gepardia. Monet paikalliset yhteisöt pitävät gepardia vaarallisena petona.

Raportin gepardin tilasta julkaisi Yhdysvaltain tiedeakatemian lehti Pnas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla