Portugalilaisen Aveiron yliopiston matemaatikko Tomas Oliveira e Silva on varmistanut tietokonelaskelmin, että melkein 300 vuotta vanha Goldbachin otaksuma pitää kutinsa ainakin 60 miljoonaan miljardiin saakka,

Portugalilaisen Aveiron yliopiston matemaatikko Tomas Oliveira e Silva on varmistanut tietokonelaskelmin, että melkein 300 vuotta vanha Goldbachin otaksuma pitää kutinsa ainakin 60 miljoonaan miljardiin saakka, Science News -lehti kertoo.

Königsbergissä 1690 syntynyt Christian Goldbach esitti aikoinaan otaksuman, että jokainen parillinen luku voidaan ilmaista kahden alkuluvun summana. Esimerkiksi 18 on 11 + 7. Koska otaksumaa ei ole voitu todistaa oikeaksi eikä vääräksi, matemaatikot yrittävät löytää ainakin yhden parillisen luvun, joka ei ole kahden alkuluvun summa. Vielä ei ole löytynyt.

Laskenta Aveiron yliopistossa jatkuu yhä pidemmälle, sillä tehtävään on otettu kymmeniä tietokoneita, jotka joutoaikanaan testaavat aina vain suurempia lukuja. Laskennan yhteydessä syntyy myös mittava kokoelma alkulukuja, sillä 16-numeroinen summa saadaan yleensä vain, jos ainakin toisessa yhteenlaskettavista alkuluvuista on 16 numeroa.

Goldbachin otaksuma ei ole Suomessakaan tuntematon, sillä vuonna 1993 Oulun yliopiston matemaatikko Matti Sinisalo osoitti, että Goldbachin otaksuma pätee 400 miljardiin saakka.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla