Kuva: Carsten Tolkmit, Wikimedia Commons, Creative Commons -lisensoitu
Kuva: Carsten Tolkmit, Wikimedia Commons, Creative Commons -lisensoitu

Sairaus ajatteluttaa eniten talvisin.

Ihmiset googlaavat kaikkia mielenterveysaiheita netistä selvästi enemmän talvi- kuin kesäaikaan. Tämä viittaa siihen, että kaikenlaiset mielenterveysongelmat ovat yleisempiä talvisin kuin kesäisin. Havainto yllätti yhdysvaltalaiset tutkijat, jotka analysoivat Googlen hakutilastoja viiden vuoden ajalta. Tutkimuksen julkaisi American Journal of Preventive Medicine.

John Ayers San Diegon osavaltionyliopistosta ja kollegat arvelivat, että nettihauista saisi luotettavamman kuvan ihmisten mielenterveyden vaihteluista kuin perinteisillä puhelinkyselyillä. Siksi he seuloivat Googlen julkisia hakutilastoja vuosilta 2006–2010 ja laskivat yhdysvaltalaisten ja australialaisten hakuja, jotka liittyivät mielenterveysongelmiin. Mukana olivat adhd, ahdistuneisuus, kaksisuuntainen mielialahäiriö, masennus, syömishäiriöt, pakkomielteisyys, skitsofrenia ja itsemurha.

Kummassakin maassa joka ikisestä näistä aiheista tehtiin talvisin enemmän hakuja kuin kesäisin. Vuodenaikojen erot hakumäärissä olivat selviä: pienimmilläänkin 15 prosenttia ja suurimmillaan peräti 42.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oli odotettavissa, että jotkin ongelmat kytkeytyisivät vuodenaikaan, mutta kaikille löytynyttä kytköstä tutkijat pitävät yllättävänä. "Emme tiedä, selittääkö tämän yleistrendin biologinen, ympäristöön liittyvä vai sosiaalinen mekanismi", Ayers sanoo yliopistonsa tiedotteessa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla