Kuva: Wikimedia commons
Kuva: Wikimedia commons

Pian huhujen on yhä vaikeampi päästä hakujen kärkeen.

Kukapa tiedontuottaja tai yritys ei haluaisi päästä hakukone Googlen listausten kärkeen. Google kun on maailman suosituin hakukone.

Googlen listaus on perustunut lähinnä tietosivun klikkausten määrään internetissä. Yhtiö käyttää PageRank-algoritmia, joka laskee etupäässä, kuinka paljon tietosivua on lainattu muualla verkossa. Kärkeen pääsevät joskus näin myös monet huhut ja väärinkäsitykset, jos niitä on lainattu verkossa paljon.

Mutta pian hakujen kärkeen on yhä vaikeampi päästä poppakonsteilla. Googlen algoritmi alkaa pian luokitella myös sen, pitävätkö linkin tiedot paikkansa.

Tässä on onnistuttu knowledge vaultin eli ”tiedon holvin” avulla. Se on iso tietokanta, joka sisältää faktojen kokoelman. Googlen asiantuntijat ovat koonneet sen internetin tietojen avulla. Googlen algoritmi tarkistaa faktoja ristiin verkon lähteistä.

Näin esimerkiksi faktaksi saadaan väistämättä se tosiasia, että Helsinki on Suomen pääkaupunki. Ne verkkosivut, jossa on ristiriitaista tietoa, valuvat Googlen hakutuloksissa alaspäin, kun sivuja rankkeerataan, kertoo New Scientist.

Internetissä on jo paljon muitakin sovelluksia, jotka pyrkivät eroon vääristä tiedoista. LazyTruth on selaimen laajennus, joka haravoi esiin sellaisia sähköposteja, joissa on väärää tietoa ja jotka kiertävät maailmaa. Emergent puolestaan on Columbian yliopiston digitaalisen journalismin yksikkö, joka poimii verkosta huhuja ja niitä oikaisevia faktoja muista verkon lähteistä.

LazyTruth -palvelun kehittäjä Matt Stemeck haluaa kehittää ohjelmaa, joka levittäisi korjattua tietoa sellaisista lähteistä kuin Snopes, PolitiFact and FactCheck.org. Näin jokaisella olisi helppo pääsy niihin.

Hän uskoo että ihmisten väärinkäsityksiä on vaikeampi korjata puhumalla kuin näyttämällä fakta verkosta, esimerkiksi Googlen hakutuloksen muodossa.

Jakob
Seuraa 
Viestejä1091
Liittynyt11.7.2015

Googlen listaukset alkavat painottaa yhä enemmän faktoja

HuuHaata kirjoitti: Päivitys: Twitter bannasi jo toimitusjohtajansakin hetkellisesti ja Facebookilla on käynnissä mieletön sensuuri. Justiinsa tämä suuryhtiöiden harjoittama omien toimitusjohtajiensa bannaaminen on aikamme suurimpia ongelmia. Toivotaan että ratkaisu löytyy ennen kuin on liian myöhäistä.
Lue kommentti
HuuHaata
Seuraa 
Viestejä6488
Liittynyt8.11.2012

Googlen listaukset alkavat painottaa yhä enemmän faktoja

Vanha ketju nousi pintaan. Päivitys: Twitter bannasi jo toimitusjohtajansakin hetkellisesti ja Facebookilla on käynnissä mieletön sensuuri. Onneksi alkaa tulla aitoja vaihtoehtoja, jolloin ihmiset voivat äänestää jaloillaan, kunnes YK laittaa ison pyörän pyörimään "väärin" ajattelemisen lopettamiseksi.
Lue kommentti