Vaikka grafeenilevyissä olisi valmistusvirheitä, ne ovat silti melkein yhtä lujia kuin virheettömät.

Uuden Sciencessa julkaistun tutkimuksen mukaan on mahdollista valmistaa epätäydellisiä grafeenilevyjä, joiden mekaaniset ominaisuudet ovat lähellä virheettömän grafeenin ominaisuuksia.

Grafeeni on yksi ohuimmista materiaaleista mitä on koskaan valmistettu, ja virheettömissä kohdissaan se on myös kaikkien aikojen vahvin materiaali. Sillä on lisäksi erinomaisia sähköisiä, lämpöopillisia ja optisia ominaisuuksia.

Isojen, virheettömien grafeenimattojen valmistaminen on ollut suuri haaste. Uusi tutkimus viittaa kuitenkin siihen, ettei grafeenin tarvitse olla täydellistä. Laajoissa grafeeniverkoissa on saumakohtia, joissa on tavallisten kuuden hiiliatomin muodostamien renkaiden ohella myös seitsemän atomin ryppäitä. Kuten tekstiilienkin saumat, nämä kohdat voivat heikentää kokonaisuuden lujuutta. Kyse on siitä, missä kulmassa ison grafeenimaton muodostavat yksittäiset palat kohtaavat toisensa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Liitoskohdat voivat kuitenkin uuden tutkimuksen mukaan olla jopa yhtä vahvoja kuin puhdas grafeeni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimusryhmää vetäneen Brownin yliopiston tutkija Vivek Shenoyn mukaan mitä enemmän epäpuhtauksia materiaalissa on, sitä todennnäköisemmin materiaali heikkenee. "Mutta nyt kävikin juuri päinvastoin."

Sisältö jatkuu mainoksen alla