Fyysikot toivovat miljoonan kotitietokoneen apua gravitaatioaaltojen ”metsästykseen”. Tätä varten American Physical Society kehitti Einstein@home -hankkeen. Sen testiversio julkistettiin tämän kuun alussa ja siihen voi osallistua jokainen, jolla on ko...

Fyysikot toivovat miljoonan kotitietokoneen apua gravitaatioaaltojen ”metsästykseen”. Tätä varten American Physical Society kehitti Einstein@home -hankkeen. Sen testiversio julkistettiin tämän kuun alussa ja siihen voi osallistua jokainen, jolla on kotitietokone ja internetyhteys.

Gravitaatioaallot ovat avaruuden värinää, jonka Einstein ennusti. Voimakkaimpia gravitaatioaaltoja syntyy siellä, missä hurjat vetovoimat myllertävät. Esimerkiksi toistensa ympäri kieppuvat mustat aukot saavat ympäröivän aika-avaruuden vellomaan samaan tapaan kuin lampeen viskattu kivi veden. Aika-avaruuden aaltoilu on kuitenkin niin vähäistä, ettei sitä ole vielä onnistuttu havaitsemaan.

Muun muassa viime vuonna Yhdysvaltoihin valmistunut LIGO-laitteisto (Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory ) ja jo vuodesta 2002 Saksassa toiminut GEO 600 -laitteisto pyrkivät havaitsemaan gravitaatioaaltoja. Sinun kotikoneesi luppoaikaa haluttaisiin käyttää näiden laitteistojen mittausten analysoimiseen.

Jos haluat osallistua aaltojen paikallistamiseen, sinulle lähetetään näytönsäästäjä, joka ottaa vastaan mittauksia LIGO:sta ja GEO:sta, käsittelee niitä ja lähettää tulokset takaisin. Näytönsäästäjä toimii samalla periaatteella kuin Maan ulkopuolista älyä etsivä SETI-näytönsäästäjä. Einstein@home on siis vielä testausvaiheessa, mutta voit tarjoutua auttamaan jo nyt. Näin asennat SETI-näytönsäästäjän.

Hanke juhlistaa kansainvälistä fysiikan vuotta, joka on samalla suppeamman suhteellisuusteorian satavuotisjuhla (Gravitaatioaallot ennusti kymmenisen vuotta myöhemmin julkaistu yleinen suhteellisuusteoria).

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla