Hormoni ruokkii mielihyvänälkää.

Syömään ei aina aja muriseva maha, vaan jääkaapin oven avaa myös mielihyvän etsintä. "Esimerkiksi kakkupalan himoitseminen ruoan jälkeen ei tyydytä energiavajetta vaan mielihyvänälkää", tutkija Palmiero Monteleone Napolin yliopistosta selittää. "Nautinnollisen nälän fysiologiaa ei tunneta täysin, mutta siihen osallistuvat ainakin greliini-hormoni ja 2-AG-yhdiste."

Monteleone tiimeineen selvitti mielihyväsyömisen säätelyä kahdeksan 21-vuotiaan koehenkilön avustuksella. Jokainen sai syödäkseen mieliruokaansa, ja myöhemmin tavallista ruokaa, jonka energia- ja ravintosisältö oli sama kuin suosikkisapuskassa.

Kävi ilmi, että greliinin ja 2-AG-yhdisteen pitoisuus lisääntyi mieliruokaa popsiessa, muttei tavallista ruokaa syödessä. Tutkijoiden mukaan ero kielii kemiallisen palkkiojärjestelmän aktivoitumisesta mieliruokaa syödessä, mikä hiljentää kehon kylläisyyssignaalit.

"Nautinnollinen nälkä altistaa ylensyömiselle ja edistää näin ylipainon syntymistä", Monteleone sanoo.

Pilottitutkimus julkaistiin Journal of Clinical Encorinology & Metabolism –julkaisussa.