Grönlannin jäätikköä kesäauringon alla. Kuva: Wikimedia Commons
Grönlannin jäätikköä kesäauringon alla. Kuva: Wikimedia Commons

Etelämantereen vakaa jäätikkökin on alkanut heräillä.

Kaksi tuoretta tutkimusta antaa huolestuttavaa tietoa jäätiköiden tilasta. Viime viikolla Nature-lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että ilmaston lämpeneminen kiihdyttää jatkuvasti Grönlannin jäätiköiden sulamista.

Yhdysvaltain geofysiikan seuran konferenssissa tällä viikolla esitellyt satelliittihavainnot puolestaan viittaavat siihen, että myös Etelämantereen jäätikön itäiset osat ovat alkaneet sulaa. Länsi-Antarktiksen jäiden sulamista on seurattu pitkään, mutta mantereen itäistä osaa on pidetty toistaiseksi vakaana.

Grönlannissa sulamisen tahti on huolestuttava. Yhdysvaltalaiset jäätikkötutkijat kairasivat Grönlannin mannerjäätikön läntisestä osasta näytteitä jopa 140 metrin syvyydestä ja pystyivät tekemään aiempaa tarkemman analyysin koko jäätikön sulamisvauhdista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksen mukaan sulamisvesiä valuu pohjoisessa mereen enemmän kuin luultavasti kertaakaan 8 000 vuoteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jäätikkö sulaa alati kiihtyvällä tahdilla. 1900-luvun keskiarvosta sulaminen on lisännyt vauhtia 33 prosenttia kahdella viime vuosikymmenellä, ja jäätikkö sulaa nyt 50 prosenttia nopeammin kuin ennen teollistumista 1800-luvulla.

”Jäätä ei vain sula aiempaa enemmän, vaan sulaminen kiihtyy, ja se on todella huolestuttavaa tulevaisuuden kannalta”, sanoo tutkimuksen päätekijä Luke Trusel Naturessa.

Syvälle ulottuvista kairanäytteistä tutkijat pystyivät hahmottelemaan jäätikön sulamista ja uudelleen jäätymistä menneinä vuosisatoina, kauan ennen satelliittimittauksia tai ilmastomallien keksimistä. Tutkimus vahvistaa aiemmin tänä vuonna julkaistun havainnon, jonka mukaan Länsi-Grönlannin jäätikkö sulaa nopeammin kuin 450 vuoteen.

”Tämä laajentaa havainnot koskemaan koko jäätikköä”, kommentoi ilmastotieteilijä Erich Osterberg, joka oli yksi aiemman tutkimuksen tekijöistä.

Ilmaston lämpeneminen muuttaa jäätikön rakennetta tavalla, joka kiihdyttää sulamista entisestään. Kun jään päällimmäinen kerros sulaa ja jäätyy uudestaan, kirkkaan lumen tilalle muodostuva jää luo tummempia alueita, jotka imevät enemmän auringon säteilyä itseensä ja lisäävät sulamista.

Sulamisen ja jäätymisen vaihtelut tekevät myös pohjalla olevasta jäästä vähemmän huokoista, jolloin sulava vesi valuu mereen eikä tihku jäätikön sisään. Näin sulaminen kiihdyttää sulamista.

Etelämantereen uinuva jättiläinen alkaa myös heräillä. Nasan uudet satelliittimittaukset osoittavat, että mantereen itärannikolla Vincennes-lahden alueen jäätiköt ovat madaltuneet jopa kolme metriä kymmenen viime vuoden aikana.

Madaltumisen tahti on viisinkertaistunut vuodesta 2008.

”Jään virtausnopeus myös on lisääntynyt noin kolme prosenttia. Se voi kuulostaa pieneltä, mutta riittää aiheuttamaan muutoksia, sillä nämä jäätiköt ovat hyvin syviä”, kertoo Nasan tutkija Catherine Walker Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle.

Sulamisen syynä on lämmin vesi, jota tuuli ja merijään liikkeet tuovat alueelle. Muutokset ovat vielä niin pieniä, että niiden havaitseminen vaati miljoonien Etelämantereesta otettujen satelliittikuvien analysointia ja vertailua uusilla tietokoneohjelmilla.

Alueella olevan Tottenin jäätikön on aiemminkin havaittu sulavan, kun sitä ympäröivä merivesi osoittautui luultua lämpimämmäksi. Nyt mittaukset siis kertovat, että myös Tottenia ympäröivät alueet Itä-Antarktiksella sulavat hitaasti.

Jos kaikki jää tällä alueella sulaisi, merenpinta nousisi 28 metriä. Jos koko Etelämanner sulaisi, meret nousisivat 60 metriä.

Grönlannin sulaminen nostaisi merenpintaa seitsemän metriä, ja Helsingin keskusta tulvisi silloin jo asuinkelvottomaksi.

MAK
Seuraa 
Viestejä2692

Kausina 2016-2017 ja 2017-2018 ei Grönlannin jäätikkö ole nettosulanut lainkaan.

Tämän tilanteen voi jokainen käydä tarkistamassa DMI:n raporteista täältä:

http://polarportal.dk/en/news/2017-season-report/

http://polarportal.dk/en/news/2018-season-report/

Vuoden 2017 raportista lainattua:

"Autumn 2017 and winter 2017/2018 were snow-rich. They were followed by a cool summer with a weak melting season. As a consequence, the inland ice experienced a tiny increase. While the ice cap lost 268 gigatons (268 milliard tons) on average over the period 2000-2016, there was a small surplus of 44 Gt i 2017. "

  • ylös 31
  • alas 12
SamBody
Seuraa 
Viestejä8385

Lainaus:

Jos kaikki jää tällä alueella sulaisi, merenpinta nousisi 28 metriä. Jos koko Etelämanner sulaisi, meret nousisivat 60 metriä.

Grönlannin sulaminen nostaisi merenpintaa seitsemän metriä, ja Helsingin keskusta tulvisi silloin jo asuinkelvottomaksi.

Maksetaanko tuon "jos täti olisi setä" lässytyksen loputtomasta toistelusta palkkaa? Kyllä hihhulitoimittelijaltakin pitäisi jonkinlaista mielikuvitusta ja luovaa otetta edellyttää!

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

  • ylös 23
  • alas 13
Sisältö jatkuu mainoksen alla