Jäätiköstä sulanut vesi on kertynyt lammikoksi itäisessä Grönlannissa Tasiilaqissa. Kuva: Reuters
Jäätiköstä sulanut vesi on kertynyt lammikoksi itäisessä Grönlannissa Tasiilaqissa. Kuva: Reuters

Elohopea on riski etenkin arktisten alueiden paikallisväestöille, joiden elinkeino nojaa kalastukseen.

Grönlannin

jääpeitteen sulamisvesistä pääsee valumaan suuria määriä elohopeaa lähiympäristöön, selviää tuoreesta yhdysvaltalaisesta tutkimuksesta.

Elohopea on myrkyllinen raskasmetalli, jota löytyy luonnostaan joihinkin mineraaleihin sitoutuneena. Kun jäätiköt valuvat sulaessaan alaspäin, ne hankaavat alla olevia kiviä ja vapauttavat elohopeaa sulamisvesiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Floridan osavaltionyliopiston tutkijat keräsivät näytteitä Grönlannin lounaisosissa sijaitsevan jääpeitteen sulamisvesistä vuosina 2015 ja 2018. Näytteet kerättiin kolmesta joesta, joihin kertyy sulamisvettä noin 800 kuutiometriä sekunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat analysoivat näytteitä ja havaitsivat, että niiden elohopean pitoisuus oli ainakin kymmenkertainen tavallisiin jokiin verrattuna. Elohopeaa oli sulamisvesissä lähes yhtä paljon kuin maailman saastuneimmissa joissa Kiinan teollisuusalueella.

Tutkimus julkaistiin Nature Geoscience -tiedelehdessä.

Tutkijoiden mukaan tulos herättää huolen siitä, voisiko elohopeaa päätyä sulamisvesien kautta osaksi ihmisten ravintoketjua.

Ihmiset altistuvat elohopealle pääasiassa kalojen ja muiden merenelävien kautta. Elohopea kasautuu ravintoketjussa ylöspäin, sillä merieläinten ravinnosta saama elohopea ei yleensä poistu niiden elimistöstä, vaan kertyy sinne ajan mittaan.

Tutkijoiden mukaan sulamisvesien kautta leviävä elohopea on suuri riski Grönlannin ja muiden arktisten alueiden paikallisväestöille, joiden elinkeino nojaa vahvasti kalastukseen.

syytinki
Seuraa 
Viestejä11091

b_e_y_o_n_d kirjoitti:
syytinki kirjoitti:
Taas vihjataan, että ilmastonmuutoksen vika. Uskallan epäillä, että elohopeaa on ollut ennenkin sulamisvesissä. Ei vain ole älytty mitata.

Otapas asioista selvää, ei tarvitse epäillä vaan voi tietää.

 

Entäs itse. Jos kerran tiedät, niin reippaasti vain kertomaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla