Jos maapallon lämpötila jatkaa nousuaan nykyisellä tahdilla, Grönlannin mannerjäätikön sulaminen saattaa käynnistyä toden teolla, laskeskelee Readingin yliopiston tutkija Jonathan Gregory

Jos maapallon lämpötila jatkaa nousuaan nykyisellä tahdilla, Grönlannin mannerjäätikön sulaminen saattaa käynnistyä toden teolla, laskeskelee Readingin yliopiston tutkija Jonathan Gregory Nature -lehdessä. Pessimistisimpien ennusteiden mukaan Grönlannissa keskilämpö kohoaa joka vuosi noin 3 astetta. Se tietäisi tuhannen vuoden aikajänteellä jäätikön sulamista ja merenpinnan nousua 7 metrillä.

Gregory työsti kollegoineen 35 tietokonemallia, joissa simuloitiin kasvavan kasvihuonekaasukuormituksen vaikutuksia Grönlannin vuosittaisiin lämpötiloihin. Kaikissa paitsi yhdessä kriittinen kynnys ylittyi ja jäätikön sulaminen kiihtyi.

Äärimmäiset kauhuskenaariot ilmastomuutoksen vaikutuksista liittyvät jäätiköiden sulamiseen. Ajatellaan, että merenpinta nousee nopeasti ja että matalat rannat peittyvät tulvivaan mereen. Pelot ovat ylimitoitettuja. Maapallon vesivaroista noin 2,2, prosenttia on jäänä tai lumena. Se on 1/42 maapallon merten vesimäärästä. Etelämanner on niin suuri, ettei se sulane juuri lainkaan. Vuoristojäätiköt ja Grönlanti sitä vastoin voivat kutistua merkittävästi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla