Kraatteri sijaitsee Grölannin luoteisosissa Naresinsalmen lähellä. Kuva: <span class="photographer">Tanskan luonnonhistorian museo</span>
Kraatteri sijaitsee Grölannin luoteisosissa Naresinsalmen lähellä. Kuva: Tanskan luonnonhistorian museo
Isku tuotti painauman, jonka läpimitta on noin 31 kilometriä. Kuva: Tanskan luonnonhistorian museo
Isku tuotti painauman, jonka läpimitta on noin 31 kilometriä. Kuva: Tanskan luonnonhistorian museo

Kraatteri syntyi, kun 1,5 kilometrin kokoluokan asteroidi iskeytyi Grönlantiin yli 12 000 vuotta sitten.

Grönlannin jäätikön alta on löytynyt iso törmäyskraatteri. Se paljastui, kun geologit tutkivat jäisen saaren kallioperää lentokoneilla otetutuista tutkakuvista.

Noin 1,5 kilometrin kokoinen asteroidi iski Grönlannin maaperään yli 30 kilometriä leveän syvänteen. Jopa 300-metrisen syvänteen pyöreä reuna piirtyy esiin myös ilmakuvassa.

Kraatteri syntyi saaren luoteisosaan yli 12 000 vuotta sitten. Tarkkaa ajoitusta ei ole vielä tehty, joten iskusta voi hyvin olla myös miljoonia vuosia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ajoitus tarkentuu, kun kraatteriin päästään porautumaan. Nyt se on lähes kilometrin paksuisen jään alla, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Professori Kurt Kjær Tanskan luonnontieteellisen museosta sanoo, että kraatterin ikä halutaan määrittää. Jos ja kun kraatteri vahvistetaan, olisi se ensimmäinen, joka on löydetty maapallon jäätiköiden alta.

Hiawathan kraatteriksi ristitty kraatteri on 25 suurimman tunnetun iskukraatterin joukossa, arvioi Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa.

Kjær keräsi ryhmineen alueelta tarkkoja tutkakuvia. Ne osoittavat selvän ympyrän muotoisen syvänteen jään alla. Se on kohollaan reunoilla ja alueen keskellä. Ne ovat tunnusomaisia törmäyskraattereille.

Nasa on kerännyt jään alle porautuvia tutkakuvia pitkään Grönlannin alueelta. Ensimmäinen havainto törmäyskraatterista on heinäkuulta 2015.

Nasan video näyttää, kuinka esimerkiksi Pariisin kaupunki sopisi helposti kraatterin alueen sisään.

Isku sulatti paljon jäätä ympäriltä ja kraatterista irtosi paljon pölyä avaruuteen, arvioi sanomalehti Guardian. Isku vapautti arviolta 47 miljoonaa kertaa sen energian, joka syntyi, kun atomipommi pudotettiin Hiroshimaan 1945.

Hiawathan jäätiköltä valuu sulaa vettä Naresinsalmeen Grönlannin luoteisosissa. Salmi sijaitsee Grönlannin ja Kanadan pohjoisimman saaren Ellesmerensaaren välissä.

Vesien mukana kulkee myös maakerrostumia kraatterin alueelta. Sulamisvesistä onkin löytynyt kvartsikiven jyviä.

Kvartsi on altistunut valtavalle iskulle, joka viittaa asteroidiin, sanovat tutkijat. Joen tuomista sedimenteistä on myös paljastunut eri metalleja epätavallisina pitoisuuksina.

Kansainvälinen tutkijoiden ryhmä löytänyt rodiumia, platinaa ja palladiumia, sanoo kerrostumia tutkinut Iain McDonald Cardiffin yliopistosta Walesissa.

Kiviaines viittaa rautameteoriittiin, joka on hyvin vanha ja jonka metallien koostumus on epätavallinen. Se on ehkä kiviainesta, joista planeettojen sisus muotoutui silloin, kun aurinkokuntamme syntyi.

Epäilijöiden mukaan asteroidin vaikutuksesta ei ole merkkejä porauksissa, joita on tehty iskupaikasta etelään. Porausjäljissä pitäisi näkyä pölyä, jota tuli alas taivaalta iskun jälkeen.

Hiawathan jäätikön alueelta ei ole ole löytynyt myöskään kiviä, jotka olisivat iskussa lentäneet ulos kraatterista

Jälkien puuttuminen voi johtua siitä, että kraatterin iskukulma oli pieni. Suuri osa kivestä olisi saattanut sinkoutua pohjoiseen päin, sanoo Kjær.

Jos koko iskun alue oli jäinen jo silloin, on kiviaines ehkä siirtynyt jään liikkeiden ja sulamisten mukana kokonaan muualle. Grönlannin jäätikkö oli aikoinaan osa Kanadan jäätikköjä ja vesi virtasi Naresinsalmeen, Kjær selittää.

Kraatterin on pakko olla yli 12 000 vuotta vanha. Sen yläpuolen jäitä on porattu, ja siitä laskettu noin kilometrisen jäätikön ikä.

Kraatteri on kuitenkin nuorempi kuin kolme miljoonaa vuotta, sanovat tutkijat. Se perustuu arvioihin kallion eroosiosta alueella. Ainoa tapa määrittää kraatterin ikä olisi porata ja saada näin kiviä ajoitukseen, joka tehdään laboratoriossa.

Keijona
Seuraa 
Viestejä21161

Lainaus:
Keijona kirjoitti:
Oliko ennen jääkautta jäätiköitä? Ettäjos maan akseli on ollut suorassa aurinkoon nähden

Hyvä linkki, mutta vastaan vanhempaa, alkuperäistä tietoa. Kaikki maailman suurimmat ja vanhimmat perimätiedot, kansantarut ja uskonnot kertovat saman tarinan: joskus oli paratiisi ja vedenpaisumus.

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla