Kanjoni kuljettaa sulamisveden kohtaan, josta se pääsee valumaan jäätikön pohjalle. Kuva: Ian Joughin, University of Washington
Kanjoni kuljettaa sulamisveden kohtaan, josta se pääsee valumaan jäätikön pohjalle. Kuva: Ian Joughin, University of Washington

Tänä vuonna jääkato on ollut toiseksi suurinta kymmenien vuosien seurannan aikana.

Grönlannista sulaa tai lohkeaa nyt jäätä seitsemän kertaa niin nopeasti kuin kaksi–kolmekymmentä vuotta sitten. Näin laskee lähes sadan tutkijan joukko, joka on tehnyt tähän asti tarkimman tutkimuksen jättimäisen mannerjäätikön viimeaikaisesta kehityksestä.

Nykyinen sulamisvauhti noudattaa ilmaston lämpenemisen korkeimpia ennusteita.

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n vuoden 2013 raportin mukaan suurin lämpeneminen nostaisi merten pintaa 67 senttimetriä vuosisadan loppuun mennessä. Se on seitsemän senttimetriä enemmän kuin keskimmäisessä lämpenemisennusteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Grönlannin osuus pinnannousuun tulisi tässä kuumimmassa ennusteessa 5–16 senttimetriä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos tämä ennuste toteutuu, 400 miljoonaa ihmistä joutuisi kärsimään merenpinnan noususta.

”Peukalosääntönä jokainen yhden senttimetrin merenpinnan nousu tarkoittaa, että uudet kuusi miljoonaa rannikolla asuvaa ihmistä altistuu tulville kautta maailman”, sanoo tutkimuksen toinen johtaja, Leedsin yliopiston professori Andrew Shepherd yliopistonsa tiedotteessa.

”Nämä eivät ole epätodennäköisiä tai pieniä vaikutuksia. Ne ovat käynnissä ja ne tulevat olemaan tuhoisia rannikkojen yhteisöille.”

Tutkijat yhdistivät tietoja 26 satelliittimittauksesta, joissa seurattiin jään tilavuuden, virtauksen ja painovoiman muutoksia.

Merenpintaa nostaa paitsi Etelämantereen, Grönlannin ja vuoristojäätiköiden sulaminen myös meriä paisuttava lämpölaajeneminen. Pitkään katsottiin, että molempien osuus on puolet, mutta viime vuosina jäätikköhäviö on kiihtynyt.

Sulaminen nostanut meriä vuosina 2005–2013 kaksi kertaa niin paljon kuin lämpölaajeneminen, kertoo Yhdysvaltain ilmaston- ja merentutkimuslaitos Noaa.

Uusi tutkimus arvioi Grönlannin jäätikkömassan muutoksia vuosina 1992–2018. Vielä 1990-luvulla jäätikkö pysyi tasapainossa ja jään menetykset korvautuivat uudella jäällä.

Sittemmin menetys on ollut valtaisaa.

Kaikkiaan Grönlannista on kadonnut ajanjaksolla 3800 miljardia tonnia jäätä. Merenpinta on tämän johdosta kohonnut vähän yli sentin, tarkkaan ottaen 10,6 millimetriä, laskee kansainvälinen tutkimusryhmä arvostetussa Nature-tiedelehdessä.

Jäätä on kadonnut sekä sulamisen että jään virtaamisesta suoraan mereen melkein yhtä paljon. Sulamisen osuus hävikistä on 52 prosenttia ja jäätikkövirran loput 48 prosenttia.

Keskimäärin puolentoista kilometrin paksuisen mannerjään sulamista ovat kiihdyttäneet lämpimät ilmat. Jäätikkövirtaa mereen nopeuttaa puolestaan vesien lämpeneminen, joka vaikuttaa jäätiköiden mereen ulottuviin ulokkeisiin.

Jään menetys on kiihtynyt tällä vuosikymmenellä. Kun 1990-luvulla sitä hävisi 33 miljardia tonnia vuodessa, niin nyt tahti on ollut seitsenkertainen eli 254 miljardia tonnia vuodessa.

Aivan viime vuosina sulamisvauhti hidastui huippulukemista. Kuitenkin tänä vuonna Grönlannin tienoilla ilmat ovat olleet poikkeuksellisen lämpimät, ja jäätikköä seuraavat tutkijat ovat havainneet, että menetys lähenee suurimman katokauden 2011–2012 lukemia. Tuolloin jäämassa hupeni 335 miljardia tonnia, kun tämänvuotinen kato oli runsaat 300 miljardia tonnia.

Vaikka määrät on huimia, Grönlannissa on vielä paljon jäätä jäljellä. Jos saaren kaikki jäät sulaisivat mereen, merenpinta nousisi lähes seitsemän ja puoli metriä.

SamBody
Seuraa 
Viestejä6970

"Vaikka määrät on huimia, Grönlannissa on vielä paljon jäätä jäljellä."

Niin, luvut ovat hirmu isoja ja nehän taas ovat toimittajille tunnetusti ihqu vaikeita. Tänäänkin Grönlantiin sataa lunta niin monta kiloa, että siinä on ainaskin kymmenen nollaa!

http://www.vapaakielivalinta.fi/
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/5492
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

ThiNguyen
Seuraa 
Viestejä72

Meren pinta on nousu on ollut hyvin vakaa viimeiset yli sata vuotta. Nousu on ollut noin 2-3mm vuodessa näihin päiviin.  IPCC:n raportti on tässä skaalassa vuoteen 2100 saakka, vaikka korkeampiakin arvioita on esitetty.

Sisältö jatkuu mainoksen alla