Kuva: <span class="photographer">Fao.</span>
Kuva: Fao.

H5N1 valtaa maailmaa nyt kahdella eri versiolla, mutta tarttuu edelleen huonosti ihmiseen.

Tappavaa lintuinfluenssaa aiheuttava H5N1-virus on erilaistunut kahdeksi versioksi, kertoo Yhdysvaltain tautitutkimuskeskus CDC.

CDC analysoi yli 300 näytettä, jotka oli poimittu H5N1-viruksen sairastuttamista linnuista ja ihmisistä 2003-2005. Ilmeni, että viime vuonna Indonesiassa ihmisiin tarttunut H5N1-virus oli geneettisesti erilainen kuin aiemmilla uhreilla.

"2003 oli vain yksi H5N1-muoto, joka voisi aiheuttaa pandemian. Nyt niitä on jo kaksi", kiteytti tutkija Rebecca Garten kansainvälisessä tartuntatautikokouksessa Atlantassa. Konferenssista uutisoi BBC.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Influenssavirukset muuntuvat erittäin helposti. Tutkijat pelkäävät, että tämä edistää taudin leviämistä ja vaikeuttaa tehokkaan rokotteen kehittämistä. He kuitenkin painottavat, ettei kumpikaan tunnettu H5N1-versio tartu toistaiseksi helposti ihmisestä toiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Syykin tähän on juuri selvinnyt. Hollantilaistutkija Thijs Kuiken kollegoineen raportoi Sciencen tuoreessa Science Express -verkkojulkaisussa H5N1:n tarttuvan niin syvälle ihmisen keuhkoihin, että se ei sieltä juuri yskimällä tai aivastamalla lennä ulos.

Wisconsin-Madisonin yliopiston tutkijat selittävät tämänpäiväisessä Naturessa, että H5N1 ei onnistu takertumaan henkitorven yläosiin, koska siellä solujen pintarakenne ja reseptorit ovat anatomisesti erilaisia kuin keuhkoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla