Titanic synnytti myytin, että naiset ja lapset pelastetaan ensin.
Titanic synnytti myytin, että naiset ja lapset pelastetaan ensin.

On pelkkä myytti, että naiset ja lapset pelastettaisiin ensin laivan upotessa. 

Pitkään elätelty uskomus miesten ritarillisuudesta merihädässä ei pidä paikkaansa. Miehet pitävät enemmänkin huolen itsestään eivätkä auta naisia ja lapsia ensin turvaan, vihjaa ruotsalaistutkijoiden analyysi kuolemaan johtaneista havereista yli 150 vuoden ajalta.

Kun Titanic upposi, naiset selvisivät turmasta hengissä kolme kertaa todennäköisemmin kuin miehet. Kuitenkin Titanic oli poikkeus säännöstä, osoittavat Mikael Elinder ja Oscar Erixson tutkimuksessaan 16 onnettomuudesta, joihin oli osallisina kaikkiaan 15 000 laivamatkustajaa. Haverit sattuivat vuosina 1852–2011.

Hengissä selvinneiden naisten osuus oli vain puolet miesten vastaavasta. Kaikkein heikoimmat mahdollisuudet säilyä elossa oli lapsilla. Sen sijaan alusten henkilökunta selvisi onnettomuuksista selvästi paremmin kuin matkustajat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Naisten eloonjääntimahdollisuudet paranivat silloin, kun laivan kapteeni antoi nimenomaisen käskyn, että naiset ja lapset on pelastettava ensin. Sitä vastoin onnettomuuden kestolla oli vain vähän vaikutusta naisten eloonjääntiin. Sukupuoliero hengissä selviämisessä pieneni ensimmäisen maailmansodan jälkeen, mikä heijastelee tutkijoiden mukaan naisen aseman parantumista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruotsalaistutkimus romutti myös luulon brittiläisten merenkulkijoiden erityisestä herrasmiesmäisyydestä. Brittilaivojen haaksirikoissa henkensä menettäneiden naisten osuus oli suurempi kuin yleensä.

Tutkimuksen julkaisi Pnas. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla