Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Kuva: Corbis RF.

Yhdysvaltalaistutkijat onnistuivat kytkemään kolmiulotteisen hahmotuskyvyn erot päälakilohkon rakenteeseen.

Miehet ovat keskimäärin naisia parempia avaruudellisessa hahmottamisessa, eli miehet pystyvät yleensä pyörittämään kolmiulotteisia kappaleita paremmin päässään kuin naiset. Nyt Iowan yliopiston tutkijat ovat osoittaneet, että tämä ero liittyy päälaenlohkojen rakenteeseen.

Jo aiemmin on tiedetty, että päälaenlohkot ovat miehillä ja naisilla keskimäärin erilaiset: miehillä ne ovat suhteellisesti suuremmat, naisilla niissä taas on enemmän harmaata ainetta. Eroa ei kuitenkaan ole ennen suoraan kytketty avaruudelliseen hahmotukseen.

Iowan yliopiston tutkijoiden mukaan miesten päälakilohkojen laajempi pinta-ala on suoraan yhteydessä parempaan suoritukseen kolmiulotteisissa rotaatiotehtävissä, naisten paksumpi aivokuori näillä alueilla taas yhdistyi kehnompaan avaruudelliseen hahmotukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimukseen osallistui 38 naista ja 38 miestä. Ryhmät vastasivat toisiaan iältään, koulutukseltaan, älykkyysosamäärältään sekä sosioekonomiselta taustaltaan. Kun avaruudellista rotaatiokykyä testattiin, 66 prosenttia miehistä suoritti tehtävän oikein, naisista 53 prosenttia. MRI-kuvaus paljasti päälahkilohkojen pinta-alassa noin kymmenen prosentin eron miesten eduksi: miehillä se oli keskimäärin 43 neliösenttiä ja naisilla 40 neliösenttiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"On tärkeää huomata, että keskimääräinen sukupuoliero on avaruudellisen hahmotustehtävän nopeudessa eikä siinä, etteivät naiset pystyisi siihen lainkaan", huomauttaa tutkimusta johtanut Tim Koscik. "Kumpikaan sukupuoli ei myöskään näytä suoriutuvan tehtävistä virheettömästi”, hän lisää.

Tutkimuksen julkaisi Brain and Cognition. Lue lisää miesten ja naisten aivoista Tiede-lehden uusimmasta numerosta 12/2008.

Sisältö jatkuu mainoksen alla