Haimasyöpä leviää paljon hitaammin kuin on luultu - ja jättää hyvin aikaa diagnoosille ja syövän ehkäisylle.

Kaksi Naturessa julkaistua tutkimusta haimasyövän geneettisestä moninaisuudesta ideoi tulevaisuuden seulonta- ja hoitokeinoja tähän syöpään.

Haimasyövällä on pahamaineisen huono ennuste. Useimmat potilaat kuolevat viiden vuoden sisällä laajalle levinneiden etäpesäkkeiden takia. Syövän alkuvaiheesta etäpesäkkeiden leviämiseen kestää kuitenkin keskimäärin kymmenen vuotta, tutkija Christine Iacobuzio-Donahue osoitti kollegoineen. Jos syöpä havaittaisiin ajoissa, sen hoitamiseen olisi siis hyvin aikaa.

Tutkijat toivovat, että kehittyneet kuvantamismenetelmät sekä veritestit, joilla voi tunnistaa syövälle tyypillisiä proteiineja tai geenejä, voisivat auttaa haimasyövän varhaiseen tunnistamiseen potilaaseen kajoamattomilla menetelmillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Peter Campbell kollegoineen korosti haimasyövän geneettistä epävakautta, joka jatkuu senkin jälkeen kun syöpä on levinnyt muihin elimiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suurimmalla osalla tutkituista potilaista yli puolet kaikista löytyneistä geneettisistä poikkeamista esiintyi kuitenkin niin alkuperäisessä syövässä kuin etäpesäkkeissäkin. Nämä muutokset ovat siksi mahdollisia hoitojen kohteita sairauden eri vaiheissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla