Hainevät käyvät kaupaksi kaukoidässä. Kuva: <span class="photographer">Shelley Clarke</span>
Hainevät käyvät kaupaksi kaukoidässä. Kuva: Shelley Clarke

Geneettinen sormenjälki paljasti uhattujen valkohaiden laittoman kaupan.

Geneettinen testausmenetelmä on paljastanut, että markkinoilla liikkuu edelleen runsaasti valkohain eviä. Menetelmän kehittäjä Mahmood Shivji löysi Yhdysvaltain kalastusviranomaisten takavarikoimasta hainevälastista 21 valkohain evät, ja Hong Kongissa hainevien tukkukauppaan tehty isku paljasti, että markkinoilla liikkuu useita uhattuja lajeja.

Suurin osa evistä on ilmeisesti menossa haineväkeiton raaka-aineeksi.
Valkohain leukaluut ja hampaat ovat kovaa valuuttaa myös matkamuistojen markkinoilla. Niiden kysyntä on johtanut valkohain ylikalastukseen ja kantojen romahdukseen. Valkohai liitettiin vuonna 2004 kansainväliseen CITES-sopimukseen, joka valvoo uhatuilla eläimillä käytävää kauppaa. Se ei ole kuitenkaan estänyt laitonta kalastusta, kertovat Floridan Nova Southeasternin yliopiston tutkijat.

Haineväkaupan valvominen on ollut lähes mahdotonta, sillä lajeja ei voi määrittää luotettavasti kuivattujen evien perusteella. Kalastajat hyödyntävät tätä pyydystämällä alamittaisia valkohaita, ettei evien suuri koko herättäisi viranomaisten huomiota. Shivjin menetelmällä hait voidaan kuitenkin tunnistaa kuivatuista evistä saadun DNA:n perusteella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla