Tämän vuoden lääketieteen ja fysiologian Nobel -palkinto on myönnetty amerikkalaistutkijoille

Tämän vuoden lääketieteen ja fysiologian Nobel -palkinto on myönnetty amerikkalaistutkijoille Richard Axelille ja Linda Buckille. Molemmat ovat perehtyneet siihen, kuinka aivot kykenevät tunnistamaan ja muistamaan tuoksuja. Ennen Axelin ja Buckin tutkimuksia hajuaistimuksen synty oli tieteelle suuri mysteeri.

Kaksikko julkaisi perushavaintonsa 1991 Cell-lehdessä. He kuvasivat tuhatpäisen geeniperheen, joka vastaa hajuaistinreseptorien tuotannosta. Reseptorigeenit piilottelevat nenäontelon limakalvon hajuaistinepiteelissä, missä ne vastaanottavat hajuja ja välittävät viestit aivoihin. Kukin reseptori on erikoistunut tiettyihin tuoksuihin.

Nobelit jaetaan nyt jo 103. kerran. Lääketieteen ja fysiologian palkinnon jakaa Tukholman Karoliinisen instituutin Nobel-komitea, johon kuuluvat kaikki lääketieteellisen tiedekunnan 50 professoria. Palkinto on arvoltaan kymmenen miljoonaa kruunua, hieman yli miljoona euroa. Fysiikan palkitut kerrotaan huomenna tiistaina, kemian keskiviikkona. Nobel-viikko päättyy perjantaina, kun Oslossa julistetaan Nobelin rauhanpalkinnon saaja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla