Teeppä mielikuvamatka aamiaispöytään. Kuvittele, miltä vastakaadettu latte tuoksuu. Suljitko silmäsi ja veditkö aromeja sieraimiisi? Luultavasti, sanoisivat Berkeleyn ja McGill -yliopistojen tutkijat, jotka esittelevät mielenkiintoisia havaintojaan

Teeppä mielikuvamatka aamiaispöytään. Kuvittele, miltä vastakaadettu latte tuoksuu. Suljitko silmäsi ja veditkö aromeja sieraimiisi? Luultavasti, sanoisivat Berkeleyn ja McGill -yliopistojen tutkijat, jotka esittelevät mielenkiintoisia havaintojaan Nature Neuroscience -lehdessä. He uskovat, että nuuhkaisua tarvitaan herättämään hermojärjestelmä, joka muodostaa aivoissa hajuhavainnon.

Oletusta testattiin koehenkilöillä, jotka saivat tehtäväkseen kuvitella tiettyä hajua, ääntä tai näkymää. Samalla mitattiin nenän ilmanvirtausta. Mielikuvahaistelu innosti ihmiset nuuskaisemaan automaattisesti. Mitä mielyttävämpi tuoksu, sitä innokkaammin nenää käytettiin. Ruusu tuotti syvän nuuhkaisun, mutta bussinkatkussa ei viivytti kuin hetki. Äänen tai kuvan kuvittelu ei taas vaikuttanut millään lailla nenän ilmanvirtaukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla