Tulipaloissa tappavat usein palokaasut, kuten häkä. Kuva: Lassi Rinne
Tulipaloissa tappavat usein palokaasut, kuten häkä. Kuva: Lassi Rinne

Neuroglobiini voisi pelastaa tehokkaasti tulipalojen uhreja ja muita häkää hengittäneitä.

Häälle eli hiilimonoksidille on onnistuttu kehittämään vastamyrkky. Neuroglobiiniksi kutsuttu aine sitoo häkää tehokkaammin kuin veren oma hemoglobiini. Hiirikokeiden tuloksista päätellen aine voisi pelastaa liki 90 prosenttia häkämyrkytyksen saaneista.

Lähes puolet tulipalojen kuolonuhreista menehtyy häkä- tai palokaasumyrkytykseen. Häkä on hajuton, mauton ja väritön kaasu, joka sitoutuu veren hemoglobiiniin jopa 220 kertaa tehokkaammin kuin happi. Sen hengittäminen johtaa nopeasti happikatoon kehossa.

Tähän asti tehokkain hoito häkämyrkytykseen on ollut hapen antaminen ylipaineella. Nyt Pittsburgin yliopiston tutkijat ovat saaneet lupaavia hoitotuloksia neuroglobiinilla. Kokeiden tulokset julkaisi tiedelehti Science Translational Medicine.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat sulkivat hiiriä kammioon, johon he tupruttivat tappavan annoksen häkää. Kuten oletettua, hiirten verenpaine laski ja sydämen lyönnit muuttuivat epäsäännöllisiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sydän olisi pysähtynyt kokonaan, elleivät tutkijat olisi pistäneet hiireen neuroglobiinia. Se on proteiini, jota esiintyy tavallisesti aivoissa ja verkkokalvoilla. Se suojaa soluja sitomalla happea ja typpioksidia.

Tutkimusryhmä käytti proteiinista muunneltua muotoa, joka sitoo hiilimonoksidia jopa 500 kertaa tehokkaammin kuin veren oma hemoglobiini. Se osoittautui hyvin tepsiväksi vastamyrkyksi häkään: jopa 87 prosenttia hiiristä selvisi häkämyrkytyksestä hengissä, kun ne saivat neuroglobiinia viiden minuutin kuluessa myrkytyksestä.

”Aine on ilmiömäinen: se riisuu hiilimonoksidin suoraan hemogloniinista”, hehkutti häkäpotilaita Salt Lake Cityssä hoitava tohtori Lindell Weaver Science-lehden haastattelussa.

Hiilimonoksidin poistaminen kehosta ei kuitenkaan ole ainoa ongelma häkämyrkytyksen hoidossa. Häkämyrkytys laukaisee sarjan immuunireaktioita, jotka vaurioittavat hermostoa ja muita kudoksia.

Neuroglobiinista voisi kuitenkin olla ensiavuksi häkäpotilaille, jotka ovat vaarassa menehtyä hapenpuutteeseen.

Häkään kuolee Suomessa satakunta ihmistä vuosittain. Häkäkuolemista noin neljä kymmenestä tapahtuu tulipalossa. Joka kymmenes johtuu uunien tai lämmityslaitteiden vioista tai virhekäytöstä. Jäljelle jäävä puolet on itsemurhia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla