Tulipaloissa tappavat usein palokaasut, kuten häkä. Kuva: Lassi Rinne
Tulipaloissa tappavat usein palokaasut, kuten häkä. Kuva: Lassi Rinne

Neuroglobiini voisi pelastaa tehokkaasti tulipalojen uhreja ja muita häkää hengittäneitä.

Häälle eli hiilimonoksidille on onnistuttu kehittämään vastamyrkky. Neuroglobiiniksi kutsuttu aine sitoo häkää tehokkaammin kuin veren oma hemoglobiini. Hiirikokeiden tuloksista päätellen aine voisi pelastaa liki 90 prosenttia häkämyrkytyksen saaneista.

Lähes puolet tulipalojen kuolonuhreista menehtyy häkä- tai palokaasumyrkytykseen. Häkä on hajuton, mauton ja väritön kaasu, joka sitoutuu veren hemoglobiiniin jopa 220 kertaa tehokkaammin kuin happi. Sen hengittäminen johtaa nopeasti happikatoon kehossa.

Tähän asti tehokkain hoito häkämyrkytykseen on ollut hapen antaminen ylipaineella. Nyt Pittsburgin yliopiston tutkijat ovat saaneet lupaavia hoitotuloksia neuroglobiinilla. Kokeiden tulokset julkaisi tiedelehti Science Translational Medicine.

Tutkijat sulkivat hiiriä kammioon, johon he tupruttivat tappavan annoksen häkää. Kuten oletettua, hiirten verenpaine laski ja sydämen lyönnit muuttuivat epäsäännöllisiksi.

Sydän olisi pysähtynyt kokonaan, elleivät tutkijat olisi pistäneet hiireen neuroglobiinia. Se on proteiini, jota esiintyy tavallisesti aivoissa ja verkkokalvoilla. Se suojaa soluja sitomalla happea ja typpioksidia.

Tutkimusryhmä käytti proteiinista muunneltua muotoa, joka sitoo hiilimonoksidia jopa 500 kertaa tehokkaammin kuin veren oma hemoglobiini. Se osoittautui hyvin tepsiväksi vastamyrkyksi häkään: jopa 87 prosenttia hiiristä selvisi häkämyrkytyksestä hengissä, kun ne saivat neuroglobiinia viiden minuutin kuluessa myrkytyksestä.

”Aine on ilmiömäinen: se riisuu hiilimonoksidin suoraan hemogloniinista”, hehkutti häkäpotilaita Salt Lake Cityssä hoitava tohtori Lindell Weaver Science-lehden haastattelussa.

Hiilimonoksidin poistaminen kehosta ei kuitenkaan ole ainoa ongelma häkämyrkytyksen hoidossa. Häkämyrkytys laukaisee sarjan immuunireaktioita, jotka vaurioittavat hermostoa ja muita kudoksia.

Neuroglobiinista voisi kuitenkin olla ensiavuksi häkäpotilaille, jotka ovat vaarassa menehtyä hapenpuutteeseen.

Häkään kuolee Suomessa satakunta ihmistä vuosittain. Häkäkuolemista noin neljä kymmenestä tapahtuu tulipalossa. Joka kymmenes johtuu uunien tai lämmityslaitteiden vioista tai virhekäytöstä. Jäljelle jäävä puolet on itsemurhia.

Kivikautisessa naudankallossa on reikä, jonka kuva näyttää sen sekä otsaluun ulko- että sisäpuolelta. Janan pituus vastaa kymmentä senttimetriä. Kuva: Fernando Ramirez Rozzi
Kivikautisessa naudankallossa on reikä, jonka kuva näyttää sen sekä otsaluun ulko- että sisäpuolelta. Janan pituus vastaa kymmentä senttimetriä. Kuva: Fernando Ramirez Rozzi

Länsi-Ranskasta löydetyssä yli 5 000 vuotta vanhassa lehmän kallossa oleva reikä on mitä todennäköisimmin porattu tarkoituksella.

Kallonporaus on ikivanha toimenpide. Esimerkiksi migreenin ja epilepsian uskottiin aiheutuvan pään sisällä mekastavista pahoista hengistä, ja kun kalloon porattiin tai raaputettiin reikä, nämä pirut pääsivät liihottelemaan matkoihinsa.

Arkeologinen todistusaineisto osoittaa, että ihmiset porasivat reikiä toistensa päihin jo yli 8 000 vuotta sitten. Toimenpiteestä jopa selvittiin hengissä jo kivikaudella.

Useassa vanhassa kallossa näkyy, että porausreikä on luutunut umpeen. Potilas on siis elänyt ainakin jonkin aikaa toimenpiteen jälkeen.

Nyt Ranskasta löydetty yli 5 000 vuotta vanha lehmän kallo viittaa siihen, että ihmiset ovat kenties harjoitelleet operaatiota eläimillä. Lehmän kallossa on ammottava reikä, jonka ympärillä on selvästi samanlaisia raapimisjälkiä kuin porauksen läpikäyneiden ihmisten päässä.

Atlantin rannalla Länsi-Ranskassa on muinoin ollut kivikautista asutusta, ja lehmän kallo kaivettiin siellä esille jo 1970–1980-luvun kaivauksissa.

Reiän ajateltiin tuolloin syntyneen kamppailussa toisen eläimen kanssa. Kenties toinen sarvipää oli puhkaissut lehmäparan kallon.

Kallon alun perin löytänyt tutkija pyysi kuitenkin muutama vuosi sitten kahta tutkijaa vilkaisemaan reikää lähemmin.

”Näimme hyvin nopeasti, että reikä on syntynyt kallonporauksesta. Se ei ole sarven jälki”, kertoo tutkija Fernando Ramirez Rozzi LiveScience-verkkolehdelle.

Totuus paljastui viimeistään elektronimikroskoopin alla, kun tutkijat näkivät kivityökalujen aiheuttamat raapimisjäljet reiän ympärillä.

Muinaiset ihmiset ovat siis ehkä harjoitelleet kallonporausta lehmällä. Tai kenties lehmäparka on kärsinyt jostain sairaudesta, jota on yritetty parantaa poraamalla sen päähän reikä.

Ei tiedetä, oliko lehmä elossa, kun reikä tehtiin. Joka tapauksessa se ei ole elänyt kovin pitkään operaation jälkeen, sillä reikä ei ole luutunut lainkaan.

Tutkijat pohtivat myös, olisiko reikä tehty osana jotain rituaalia. Heidän mielestään on kuitenkin todennäköisintä, että lehmä on toiminut aloittelevan kallonporaajan harjoituspotilaana ennen kuin vaarallista tekniikkaa on lähdetty soveltamaan ihmiseen.

Ranskasta on aiemmin löytynyt myös villisian kallo, jossa on samankaltainen reikä.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Some ja pelit muokkaavat aivoja samalla tavalla kuin porno tai päihteet.

Moni vitsailee olevansa riippuvainen Facebookista tai Instagramista, mutta addiktio voi olla aivan todellinen, muistuttaa Helsingin Sanomat jutussaan.

Kiinassa arviolta yhdeksän prosenttia ja Japanissa kahdeksan prosenttia nuorista on nettiriippuvaisia. Kiina luokitteli internet-riippuvuuden sairaudeksi jo vuonna 2008.

Internet-riippuvuuden mekanismit ovat samankaltaisia kuin muissakin riippuvuuksissa.

”Riippuvuutta voi aiheuttaa oikeastaan mikä tahansa, mistä aivot saavat nopeita palkintoja”, Helsingin yliopiston aivotutkija Minna Huotilainen kertoo.

Taustalla on aivojen palkkiojärjestelmä, joka aktivoituu muun muassa syömisen ja seksin yhteydessä. Sen tarkoitus on varmistaa eloonjääminen.

Facebook, Twitter, Instagram ja pelinkehittäjät osaavat hyödyntää aivojen palkkiojärjestelmää. Palveluita on hiottu niin, että käyttäjälle tulee jatkuvasti pieniä yllätyksiä: tulee ilmoituksia tykkäyksistä, viestejä kavereilta, uutisia ja videoita.

Lyhyet ilmoitukset herättävät uteliaisuuden ja antavat nopeasti dopamiinitujauksen. Tämän vuoksi Twitter koukuttaa paremmin kuin pitkät kirjoitukset.

Riippuvuuden kehittyessä aivojen toiminta muuttuu alueilla, jotka ovat vastuussa motivaatiosta, kognitiivisista toiminnoista, itsehillinnästä ja viivästyneen palkkion odottamisesta.

Myös hormonien pitoisuudet aivoissa muuttuvat. Hiljattain korealaiset tutkijat havaitsivat, että nuorilla nettiriippuvaisilla aivojen välittäjäaine gaban pitoisuus oli tavallista korkeampi. Tämän tiedetään aiheuttavan uneliaisuutta, masennusta ja ahdistuneisuutta.

Kysely

Oletko nettiriippuvainen?