Saksanhirvi. Kuva: <span class="photographer">Julian Garde</span>
Saksanhirvi. Kuva: Julian Garde

Etujen ristiriita johtaa seksuaaliseen konfliktiin.

Espanjalaistutkijat ovat osoittaneet ensimmäisen kerran, että myös koiraat voivat vaikuttaa jälkikasvun sukupuoleen. Science-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan hedelmällisimmät koiraat siittävät enemmän poikia.

Tutkijat ovat jo pitkään olettaneet, että näin olisi asian laita. Menestyvät koiraat kun investoivat suurempiin ja komeampiin sarviin tai kirkkaampaan höyhenpukuun, jotka ne voivat siirtää pojille, mutta eivät tytöille.

Tutkijat onnistuivat osoittamaan teorian todeksi keräämällä saksanhirvien spermaa luonnonvaraisina elävistä populaatioista kesken kiima-aikaa. Tämän jälkeen naaraat keinohedelmöitettiin koiraiden spermalla. Tulokset osoittivat kiistattomasti, että menestyvät koiraat siittivät enemmän koiraita kuin muut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat eivät tiedä, millä tavalla koiras määrää jälkikasvun sukupuolen. Joko ne tuottavat enemmän Y-kromosomia kantavia siittiöitä tai Y-kromosomin kantajasiittiöt ovat parempia kilpailijoita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimus avaa kuitenkin mielenkiintoisen näkymän sukupuolten konfliktiin. Mitä tapahtuu silloin, kun menestyvä koiras parittelee ei-menestyvän naaraan kanssa? Kun koiraan intresseissä on siittää poika, mutta pienikokoiselle tai muuten heikolle naaraalle olisi edullisempaa synnyttää tyttö, kumpi voittaa ja millä mekanismilla?

Lue lisää New Scientistin sivuilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla