Robotti tarjoilee kahvia.
Robotti tarjoilee kahvia.

Käyttöliittymän avulla potilas voi juoda kahvia. 

Kaksi halvaantunutta koehenkilöä onnistuivat ohjaamaan robottikättä ajatuksen voimalla, raportoivat tutkijat Naturessa. He pystyivät hallitsemaan selvästi mutkikkaampia toimintoja kuin mihin kädelliskokeissa on ylletty.

Robottikättä liikutetaan aivoihin kytketyn neuraalisen käyttöliittymän NIS:n välityksellä. Käyttöliittymä koostuu pienen lääketabletin kokoisesta anturista, joka seuraa aivosolujen viestintää tekojen toteuttamista ohjaavalla liikeaivokuorella. Tietokone kääntää viestit digitaalisiksi ohjeiksi robottikädelle.

Aiemmin koehenkilöt ovat pystyneet ohjaamaan vastaavalla keinoilla kursoria tietokoneen ruudulla. Robottikäden liikuttelu tilassa on kuitenkin paljon vaativampaa. Se on onnistunut terveiltä kädellisiltä ennenkin, mutta nyt liikkeet olivat huomattavasti monimutkaisempia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Brown-yliopiston John Donoghue työtovereineen testasi BrainGate-nimisen järjestelmäänsä kahden halvaantuneen potilaan avulla. Ensimmäisessä kokeessa potilaat poksauttelivat robottikädellä saippuakuplia. Toisessa kokeessa toinen potilaista onnistui tarttumaan kahvilla täytettyyn juomapulloon, tuomaan sen huulilleen ja imaisemaan siitä pillillä. Hän nautti kahvia omin avuin ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun hän halvaantui 14 vuotta sitten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Osoitimme, että vuosia halvaantumisen jälkeen on yhä mahdollista rekisteröidä moniulotteista liikettä säätäviä aivosignaaleja, ja että näitä viestejä voi käyttää ulkoisen laitteen ohjailuun", totesi koetta johtanut Leigh Hochberg.

Läpimurrosta huolimatta käytännöllisiin sovelluksiin on vielä matkaa.

Katso Naturen video kokeesta:

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla